Re: pro Karu - zkušební doba
Děkuji, já tomu rozumím a beru to. Ale ptala jsem se, na základě čeho k takovému výkladu dojdu, a protože mě VH odkázala na OZ § 41, tak jsem chtěla vysvětlit aplikaci tohoto § na ten případ. Co se v uvedeném případě rozumí právním úkonem a co se rozumí částí právního úkonu?
No bohužel nejsem právník, ale po přečtení tohohle
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1vn%C3%AD_%C3%BAkon
jsem došla k závěru, že právní úkon je v tomto případě sjednání zkušební doby a tím, že je zkušební doba delší, než má být, tak ta "nad" je část právního úkonu, která je neplatná.
Ale je to jen moje laická úvaha, bohužel VH nám to polopatě nenapsala. Taky by mě to zajímalo. Hezký den
nono, co vás opravňuje se takhle vyjadřovat?BBuďte rádi, že si VH najde čas a odpovídá vysoce odborně a kvalifikovaně. Dal jsem si tu práci, našel ten původní dotaz a tam bylo jasně odpovězeno, i pro laiky, tak v čem je problém? Navíc sem někdo dal vysvětlující komentář, který je i pro laiky jasný.Jistěže je zk.doba platná, ale jen v délce, která je v souladu se zákonem, co je nad, neplatí.to je ta neplatná část.
Aleale, nebuďte tak upjatý, vždyť to byla sranda. Jasně je tady všechno odpovězeno, i s komentářem, ale četl jste můj dotaz? Z čeho ten jasný výklad vychází? VH mě odkázala na OZ §41. A já se ptám: Co je v uvedeném případě právní úkon a co část právního úkonu? Na to odpověď dosud nemám.
>>>>>>>
>>>>>>>"Pokud by zkušební doba byla sjednána delší, než
>>>>>>>umožňuje zákon, nemá to za následek neplatnost
>>>>>>>ujednání o
>>>>>>>zkušební době. Neplatné bude pouze ujednání o té
>>>>>>>části
>>>>>>>zkušební doby, která překračuje maximální hranici 3,
>>>>>>>resp. 6 měsíců."
>>>>>>>
>>>>>>>A protože zákon umožňuje při PP na dobu určitou zk.
>>>>>>>dobu ne delší, než činí polovina sjednané doby trvání
>>>>>>>PP, tak pokud by zk. doba byla delší než polovina
>>>>>>>sjednané doby, tak ta "nad" je neplatná. Nikoliv celé
>>>>>>>ujednání o zkušební době.
>>>>>>
>>>>>>>případě
>>>>>sjednání zkušební doby a tím, že je zkušební doba
>>>>>delší, než má být, tak ta "nad" je část právního
>>>>>úkonu,
>>>>>která je neplatná.?
>>>>>Ale je to jen moje laická úvaha, bohužel VH nám to
>>>>>polopatě nenapsala. Taky by mě to zajímalo. Hezký den
>>>>Nečekejte od tej právnice něco polopatě :-))))
>>>
>>>nono, co vás opravňuje se takhle vyjadřovat?BBuďte
>>>rádi, že si VH najde čas a odpovídá vysoce odborně a
>>>kvalifikovaně. Dal jsem si tu práci, našel ten
>>>původní
>>>dotaz a tam bylo jasně odpovězeno, i pro laiky, tak v
>>>čem
>>>je problém? Navíc sem někdo dal vysvětlující
>>>komentář,
>>>který je i pro laiky jasný.Jistěže je zk.doba platná,
>>>ale jen v délce, která je v souladu se zákonem, co je
>>>nad, neplatí.to je ta neplatná část.
>>
>>Aleale, nebuďte tak upjatý, vždyť to byla sranda.
>>Jasně je tady všechno odpovězeno, i s komentářem, ale
>>četl
>>jste můj dotaz? Z čeho ten jasný výklad vychází? VH
>>mě
>>odkázala na OZ §41. A já se ptám: Co je v uvedeném
>>případě právní úkon a co část právního úkonu? Na to
>>odpověď dosud nemám.
tak v tom případě pochybuji o tom, že umíte číst, protože vše bylo jasně odpovězeno.PÚ je sjednání ZKD a část je to, co je nad rámec zákona, čili to, co neplatí. Jinak už nevím, jak to dále rozvádět, protože se to jeví jako ztráta času.
>Viz můj dotaz dole v 11.42 h.
Když mně to tak pěkně neurážlivě umíte napsat, dovolím si ještě poníženě poprosit o upřesnění, kde mi toto VH vysvětlila? Pokud vím, tak to napsala jen all jako svůj laický názor (a já netvrdím, že není správný). Takže právní úkon je sjednání pracovní smlouvy. Právní úkon je i sjednání zkušební doby v této pracovní smlouvě. A část právního úkonu je ta špatná délka zkušební doby, ano? Takže jedna část právního úkonu (= sjednání zkušební doby) je platná, zatímco druhá část právního úkonu (= délka zkušební doby) je neplatná. Vysvětlila jsem si to hezky?
>>
>>No vidíte, a já jako laik bych to zase chápala tak,
>>že
>>právní úkon je sjednání pracovní smlouvý a část
>>právního úkonu je to sjednání zkušební doby. Uvidíme,
>>jestli
>>nám to VH vysvětlí. Hezký zbytek dne i Vám.
>
>Myslím, že to jako "definici" nikde nenajdete. Můj
>názor (neprávníka) je, že vzhledem k tomu, že sjednání
>pracovní smlouvy může být ústně,
kam na ty hovadiny chodíte?copak netušíte, co to je ZP? pročtěte si § 34 odst. 4 a neplácejte blbosti.
Končím, na blbosti nemám čas.
ale ujednání o zkušební
>době musí (!) být písemné, tak se jedná o dva právní
>úkony.
-------------------------------------------
21 Cdo 127/2001
….
Sjednání zkušební doby nepatří - jak vyplývá z výše uvedeného - k podstatným náležitostem pracovní smlouvy. Zkušební doba je v pracovní smlouvě sjednána jen tehdy, projeví-li v tomto směru oba účastníci souhlasnou vůli. Na rozdíl od samotné pracovní smlouvy, která může být platně uzavřena také ústně nebo konkludentně, může být zkušební doba platně sjednána jen písemně (srov. § 31 odst.3 zák. práce).
....
Udělala jsem chybu. ZP opravdu z hlavy neznám, protože ho ke své profesi nepotřebuji, ale to mě neomlouvá. Když jsem se pletla do diskuze v této oblasti, měla jsem si to ověřit, ale uvěřila jsem výše uvedenému textu v judikátu, na který bylo v předchozí diskuzi (na kterou tato navazuje) odkazováno.
Beru to jako velké poučení pro příště.
(Jsem zaměstnancem jedné firmy již 30 let a naštěstí jsem se nedostala do situace, že bych se potřebovala odvolávat na ZP, a tím ho podrobně studovat.)
Písemnou formu ZP skutečně vyžaduje přísl.§, avšak bez písemné
formy ( rzv.konkludentně) přesto pracovní poměr existuje. Písemnou formu nevyžadoval ZP u pr.poměrů,kratších než 1 měsíc.ˇJinak - neberte si to tak :-) , šťastná to žena, co 30 let nepotřebovala k práci ZP :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.