Re: daň z příjmu - 2014
Možná mně něco uniká, ale jak to tak čtu, tak mně přijde, že srážková daň by byla jen u DPP do 10000 Kč, a to při nepodepsaném prohlášení. (Někde jsem i slyšela, u DPP nebude možné prohlášení podepsat, ale to snad bude šum).
A že u ostatních příjmů (PP, DPČ) by byla vždycky zálohová, ať už vydělá kolik chce, a to i při nepodepsaném prohlášení.
Nevidíte to také tak?
Já si radši počkám, až to bude jisté, co tím chtěl básník říci, vždyť po všech dosavadních zkušenostech to fakt nemá cenu "už" v říjnu
chtít vědět, co bude platit od ledna :-)- s výkladem si počkají až začátkem února - to se přece dělají výplaty za leden a programátoři ,na ty nikdo ohled nebere.
Zkusím něco přidat, ze stránek ing. Běhounka
"Zákonné opatření přináší celou řadu dílčích změn, které jsou velice významné, ale žádnou souvislost s rekodifikací soukromého práva nemají – např.:
uplatněné srážkové daně na příjmy ze závislé činnost z dohod o provedení práce do 10 tis. Kč
(není-li podepsáno prohlášení k dani),
možnost zahrnout příjmy zdaněné srážkovou daní do daňového přiznání (srážková daň bude při tom započtena na daňovou povinnost),
změna podmínek pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění (zrušení podmínky doby předpokládaného trvání zaměstnání 15 dnů)
změna plateb na nemocenské pojištění u OSVČ (zavedení vazby na příjmy a výdaje uvedeného v přehledu za předchozí období).
http://sdrv.ms/Ys4LEZ (soubor Aktuality 21 10 2013).
Když si dám dohromady to, co psala Anna, tak z toho stále vidím, že vypadl ten odkaz na příjmy podle § 6 odstavce 1 písm.a - d, což jsou příjmy z prac.poměru, DPČ atd. a hovoří se jen o DPP. A těch 5000 je nahrazeno 10000, takže z toho mně plyne, že srážková daň se bude týkat pouze DPP do 10 tis. při nepodepsaném prohlášení.
A o dalších příjmech (prac.poměrů, DPČ atd.) tam nic není a hranice 5000 tam také není. A ta možnost započtení srážkové daně do daňové povinnosti....? Nikoho nezajímá, že program se musí upravit, odzkoušet a teprve pak se na něm mohou lednové mzdy počítat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.