Re: ODD a dodatečné přiznání k DPH
Ano, dodatečné přiznání k DPH za 9/2013 jen na rozdíl musíte podat do konce listopadu. Tím bude splněn termín podání DDP do konce měsíce následujícího po zjištění důvodu pro podání, který byl 30.10. a bude také splněn předpoklad, že v listopadu již obdržel ODD odběratel.
Myslím, že dodatečná oprava ceny nezakládá povinnost podat dodat.přiznání, ale změna se provede ODD v aktuálním období -§42
Potvrzený ODD taky nepotřebujete stačí doklad o odeslání-doručenka-doporučeně. Jsem zvědavá na další reakce. Možná se lépe poučím.
Tazatelka psala, že byla chybně vyfakturována cena, tzn. že nejde o slevu dle §42, ale o chybu dle §43. §43 se netýká jen chybné sazby DPH, ale i toho, co bylo vyfakturováno např. omylem nebo 2x nebo chybně např. cena byla vyfakturována dle starého ceníku, ne dle platného a měla být nižší. Správně je vzít si DPH zpět dodatečným přiznáním. V běžném přiznání, hrozí riziko, že při kontrole FÚ takto nárokovanou zpět DPH neuzná.
A tak jsem nějak zaspala pokračující diskuzi ale alespoň jsem se trochu přiučila. Mám jen ještě jeden dotaz a to ohledně, jak získat odvedenou daň zpět, musím požádat FÚ nebo můžu ponížit následující odvod DPH? Jedná se pouze o částku daně ve výši 559,- Kč.
Na svůj daňový účet nejspíše "nevidíte" a jsou tam nějaké lhůty, kdy se přeplatek stává přeplatkem, takže jistější je zažádat o vrácení (formulář není) nebo pozor, aby se přeplatek (z dod.př.) s nedoplatkem (uhr. na DPH méně) "potkal" ve správný čas" a nedošlo k úrokům z prodlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.