Re: daňově uznatelný náklad
Není nutné potraviny prodávat štábu, aby se jejich nákup stal nákladem... Stačí vystavit fakturu na jejich prodej a nákup se tím stává nákladem. Zaplacení faktury už není podmínkou...
Stejně to bude, když nakoupíte od cateringu. Faktura od cateringu se stane nákladem, když vystavíte fakturu na prodej těchto položek.
Sice pak nejspíš budete muset řešit pohledávky, ale to bude až za dlouho...
to si děláte srandu ?
Když vystaví fakturu tak bude náklad de fakto nula , ba ještě hůř - měli by prodat za více.
.............................................................................................
LZE uznat pokud prokážete, máte povinnost zajistit toto občerstvení, máte v souvislosti s tím zd. příjem.....
Vše je o řádném zdokladování, na školení taky dostanete chlebíček i když Vám ho nikdo neprodává
Takhle ve zkratce ne
"Občerstvení" je chůze po tenkém ledě a je to vždy na tom jak jste schopní, jak dokladujete. Mám dostat mega za zajištění reklamy, kde se cizí lidi usmívájí. Na to aby se usmívali mají ti cizí lide smlouvu, že je odvezete, nekrmíte , přebalíte... a bude vás to stát půl mega OK
Proč blbost? Už jste se zeptalo nějakého daňového poradce? Počítejte:
Nakoupíte občerstvení na opulentní večírek za 10.000,-, zaúčtujete na 513 a zaplatíte ze zdaněného zisku...
Nakoupíte občerstvení v ceně 10.000,- jako zboží a nárokujete vrácení DPH. Takže je to náklad v hodnotě cca 8.500,-. Vystavíte fakturu na prodej tohoto zboží (třeba za 10.001,-) a odvedete DPH. Tuto fakturu dáte do výnosů a vedete jako pohledávku.
Co z výše uvedených postupů vychází lépe? Vadí snad, že si zákazník zboží neodvezl a vy jste ho museli "zlikvidovat"? Vadí snad pohledávka v účetnictví? V těchto cenových relacích je asi nesmysl se tím zabývat, ale u velkých korporací to bude něco jiného...
Takhle to vypadá, když někdo vymýšlí příliš složité a nesmyslné předpisy...
Asi jsem natvrdlá, ale nechápu tu výhodu, hpoteticky,
mám společnost s Výnosy100 tis a náklady 40 tis + 10 tis raut. Předpokládejme, že všechny výnosy a náklady ( krom toho rautu ve variantě 1, jsou daňově uznatelné)
varianta 1) raut na 513 bez odpočtu DPH
DPPO:
V 100.000
N 50.000
HV 50.000
dáklad daně 50.000 + 10.000 = 60.000
DPH z rautu:
+-0
varianta 2) raut bez DPH do nákladů + prodej potravin do výnosů
V 100.000+ 8.500 = 108.500
N 40.000 + 8.265 = 48.265
HV 60.235 = základ daně... tzn. žádná výhoda
DPH z rautu: na vstupu 1.735 ( ze základu 8.265)
na výstupu 1.785 ( ze základu 8.500)
taže odvedu i DPH.
Počítám blbě a nebo mi někde ta "výhodnost" uniká??
"Výhodnost" spočívá v tom, že pohledávku bude možno v budoucnu daňově odepsat - pokud bude do 30 tis. Kč, tak celou.
Z toho vyplývá, že pro větší firmu to není moc elegantní.
Ale je to samozřejmě spojeno i s nevýhodami :
1.nebude se to líbit auditorovi, pokud si toho všimne
2.pohledávka je to fiktivní, jde o zkreslení účetnictví
3. v případě tvorby daňové OP a posléze i odpisu jde o porušení zákona a i o podvod
Osobně to taky považuji za blbost.
Než vymýšlet takovéto konstrukce, bylo by lepší promyslet a nastavit smluvní ujednání daňově co nejvýhodněji - samozřejmě, pokud je to vůbec možné.
No tak do toho bych nešla, to je fakt podvod.... A navíc, při křížové kontrole ( vím, je to nepravděpodobné) by stejně druhá strana žádnou fakturu neměla a co třeba takové odsouhlasení závazků a pohledávek na konci roku ? No zkrátka se mi ta alternativa vůbec nelíbí :o)
Já jsem pro to, co píšete i Vy, smluvně si to ošetřit a připravit si hodně dobrou argumentaci pro případného kontrolora. Tyhle náklady jsou vždycky trochu "na vodě".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.