Re: Dohady a zálohy za energie
Ne - dohad se nedělá na zálohy, ale na skutečnost. Obejdete měřidla, zjistíte stav a spočtete odhadovanou spotřebu (nákladově , dle středisek).
Jinak dodavatelé "energií" mají na žádost povinnost vyúčtovat spotřebu k určitému období. Takže, když někdo v prosinci obejde měřidla, v lednu nahlásí stav k 31.12., tak nemusíte ani "dohadovat" spotřebu
Jenže on to ten dodavatel obcházet ani nemá jde otzv "samoodečet", Vy nahlásíte stav a oni ho vyfakturují. Svůj pravidelný odečet si dál dělájí dle svého plánu, mate jen takovou "mezifakturaci" k datu.
Například
http://www.eon.cz/cs/podnikatele/zakaznicky-servis-elektrina/mimoradna-fakturace.shtml
toto udělájí i vodárny,dodavatelé plynu.... ze zákona musí vyhovět
Ano, vyhovět musí, jenomže na to mají 30 dní. A pokud je třeba závěrka již např. k 15.1., a dodavatel je pomalejší, tak se dohadům nevyhnete.
Takže požádat co nejdříve.
Je dobré vědět, že pro dodavatele to není moc výhodné z hlediska CashFlow. Výsledkem je totiž velmi často vracení přeplatku. A počátek roku je období s největším odběrem energií, který je vyšší než placené zálohy. V létě je to pak obráceně.
Spíše jsem tímto chtěla tazatele přimět "obcházet ty měřáky", protože podle zaplacených záloh nelze "dohadovat".
Mé zkušenosti jsou dobré, všechny doklady jsme měli loni do 10 dnů s DUZP 31.12.(náhlašena spotřeba k datu), což usnadní práci i pokud energie dále "přefakturováváte".
Samozdřejmě, že 31.12. o půlnoci nikam nepůjdete. Stavy zjistíte poslední nebo první možný den (třeba i za týden) a dle zkušeností jste v tomto období schopni říct stav k požadovanému datu.
Vždycky mě pobaví inventurní soupisy majetku podepsané a vytištěné 31.12., když celý podnik má od 15 dovolenou.
Pracujete k datu a děláte to tak, jak je to možné a reálné
Moje zkušenost je právě opačná - dodavatel využil téměř celých 30 dní - pravda je, že takový binec v dokladech jako u něj, jsem nikdy a nikde jinde neviděl.
Za 3 týdny přestane být dodavatelem - podařilo se mi koupit plyn v jakémsi větším poolu ještě o něco levněji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.