Re: záloha na energie
O zálohové faktuře se neúčtuje, takže 314/321 asi není úplně dobře. Až při úhradě zálohy by měli účtovat 314/221.
Poskytovatel energie by měl k zaplacené záloze vystavit daňový doklad, na základě tohoto dokladu by se měl měsíčně nárokovat odpočet DPH. Ale protože zákon o DPH umožňuje uplatnit nárok na odpočet až 3 roky zpětně, řekla bych, že si DPH mohou nárokovat až na tzv. vyúčtovací faktuře.
Jestli mohu, léta praktikujeme tento systém. Zálohovou fakturu - splátkový kalendář /vždy na ní je vyčíslená DPH/ na energie zapíšu do neúčetní knihy, uhradím a platbu účtuji 314/221. Protože dodavatelé energií neposílají vyúčtování daně, ofotím splátk. kalendář a zapíšu jako vyúčtování 343/314 a daně uplatním. U nás si splátkový kalendář nafotíme tolikrát, kolik je na něm splátek, všechny zapíšeme do neúčetní knihy s konkrétním datem splatnosti a tím se mi nemůže stát, že zapomenu nějakou zálohu zaplatit.
ano, je to správně, tak jak je popsané výše a ve zkratce od Vás.
Ale, neni špatně ( nestojí Vám to za to a nemáte "krácený nárok") ani uplatnit DPH až při konečné faktuře.
Jen to účtování předpisu záloh 314/321 ne - o záloze se účtuje až při platbě. Pokud chcete dostat zálohovou fakturu do SW(kvůli evidenci a platbám) a on Vám neumožňuje bez zaúčtování, tak si nastavte kontaci 314/314, tím nic nezkazíte.
no já bych raději uplatňovala DPH až s fakturou, teď tedy budu pouze účtovat
zaplac zálohy na 314/221, pak na 314 budu mít přehled o těchto zálohách
a při obdržení roční fa / tu dám na 502(343)/321/ z ní odečtu tyto zaplacené zálohy
(omlouvám se, je mi ze sebe zle, jak jsem dnes "tupá", jsou věci co člověk dává automaticky a pak ho takovéto něco rozhodí)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.