Re: Platby kartou
Audit nemáme... A když k 31.12.2013 na účtě 325 bude 0, tak je to o.k. a nemusím řešit 491??? 491 používám jakmile podnikatel vkládá hotovost do pokladny či na BÚ z vlastních prostředků a naopak, když si vybírá hotovost z BÚ pro vlastní-osobní spotřebu...
Jsem za rady vděčná, takže jakýkoliv názor beru a uvítám!!! Děkuji Vám :-)
Jsem ve fázi, kdy to ještě lze změnit - loňský rok začal podnikat v říjnu a žádné platby kartou tam ještě neměl, až letos - ale dohromady je to asi 7 dokumentů - takže je otázka chviličky to přeúčtovat.. Jen bych si chtěla být jistá, že je to tak správně... Použiji tedy analytiku 491 (ať hezky vidím, kolik si pán posílá "bokem" - osobní spotřeba a kolik činí platby kartou)... Takže BV - platba kartou třeba za spotřební materiál půjde na 491/221, interním dokladem pak 501/491 + 343/491???
Přesně tak, máte dva účetní případy, jeden je, že dostanete paragon či daňový doklad, o tom účtujete interním dokladem a můžete odečíst DPH, druhým je pohyb na bankovním výpise. Kontroloři neradi vidí účtování do nákladů přímo z bank. výpisu. Takže Váš příklad je naprosto v pořádku.
Ano ano, to je mi jasné, také to tak mám raději - proto takto účtuji, je to mnohem přehlednější a do DPH se to krásně zaeviduje... Jste skvělá, díky moc za radu!!!..
Když už jsme u toho.. Aktuálně budu mít na starost jednu firmičku s.r.o. - jejich stávající účetní účtuje docela zvláštním způsobem stejný účetní případ - dva pánové (jednatel a společník) v této firmě nakupují častou kartou - ať už PHM či jiné záležitosti... Účetní tyto věci účtuje v BANCE na 261/221, poté v POKLADNĚ na 501/211 + 343/211... k dnešnímu dni její účet 261 vykazuje neuvěřitelného více než půl miliónu... Zatím jsem se s tou paní nesetkala, ale ani nevím, jestli na to budu mít "sílu".. Prosím Vás, jen mi potvrďte, že takto je to naprosto špatně.... Ona pravděpodobně k 31.12.2013 účet 261 vyrovná aby byl na nulu... Od nového roku povedu účetnictví já - ale už teď se toho vážně děsím :-( Správně by to měla účtovat prosím Vás jak - pokud jsou jednatelé zároveň zaměstnanci tak přes 335, a nebo přes 355-ostatní pohledávky za společníky?
Postup paní účetní je špatný, nejsou to přeci žádné peníze na cestě, společník cosi zaplatil kartou, dokud nemáte daňový doklad, nevíte co a proto účtujeme o pohledávce (335,355). Kdyby nákup nedoložil, měl by h zaplatit ze svého. Až dodá doklad, zaúčtujeme náklady, DPH a pohledávku zrušíme. Pokud jsou oba zároveň zaměstnanci, předpokládám,že nákupy se týkají více provozu firmy než práce společníka, takže bych zvolila 335. A také bych na každého společníka měla vlastní analytiku. Hezkou sobotu.
Děkuji Vám mnohokrát... V.e.n.d.y. .. mohla bych Vás poprosit o Váš soukromý e-mail? Kdybych si s něčím nevěděla rady, obrátila bych se na Vás... Je mi jasné, že spoustě věcem dobře rozumíte, jak koukám na Vaše příspěvky... Pokud budete souhlasit, budu moc ráda! Ještě jednou díky!
Myslíte si, že jsou to opravdu peníze na cestě? Že se jen přesouvají z pokladny do banky nebo opačně? Já tedy ne.... A jak budete účtovat, když Vám nikdo nedodá daňový doklad o nákupu?
Účet 261 - Peníze na cestě
Typ účtu: Aktivní
Druh účtu: Rozvahový
Tento účet slouží k překlenutí časového nesouladu mezi účtováním pokladních dokladů a bank. výpisů, ale používá se při převodech mezi dvěma vlastními bank.účty, např.mezi běžným a úvěrovým a k evidenci směnek na cestě.
Účtuji přes 261 taky, hlavně z historických důvodů. Nikdy s tím žádný problém nebyl - ať už ze strany auditora, daňového poradce či FÚ. Vzhledem k tomu, že doklady dostávám velmi rychle a ještě se mi za ty roky nestalo, že bych ho vůbec nedostal, máme zůstatek na účtu 261 velmi nízký.
Pravda ovšem taky je, že to není extra správně. Dle mého názoru by se platba kartou měla účtovat na účty 32x nebo 31x (podle toho, jestli je bývá dříve doklad či platba) a to nezávisle na tom, jestli se jedná o zaměstnance, jednatele či majitele. Důvodem je, že zaměstnanec není příjemcem platby a nemá k firmě závazek.
>>>>
>>>>Já platbu kartou taky účtuji přes 261. Nejdřív třeba
>>>>501/261 a pak až mám výpis z BÚ, tak 261/221. Je to
>>>>tedy špatně?
>>>Myslíte si, že jsou to opravdu peníze na cestě? Že se
>>>jen přesouvají z pokladny do banky nebo opačně? Já
>>>tedy ne.... A jak budete účtovat, když Vám nikdo
>>>nedodá
>>>daňový doklad o nákupu?
>>>
>>>Účet 261 - Peníze na cestě
>>>
>>>Typ účtu: Aktivní
>>>Druh účtu: Rozvahový
>>>
>>>Tento účet slouží k překlenutí časového nesouladu
>>>mezi
>>>účtováním pokladních dokladů a bank. výpisů, ale
>>>používá se při převodech mezi dvěma vlastními
>>>bank.účty,
>>>např.mezi běžným a úvěrovým a k evidenci směnek na
>>>cestě.
>>
>>Aha, takže to přes 261 účtovat nemám? Mám těch
>>operací
>>tam docela dost. Takže to účtovat přes závazkový
>>účet?
>>
>>Děkuji
>
>Účtuji přes 261 taky, hlavně z historických důvodů.
>Nikdy s tím žádný problém nebyl - ať už ze strany
>auditora, daňového poradce či FÚ. Vzhledem k tomu, že
>doklady dostávám velmi rychle a ještě se mi za ty roky
>nestalo, že bych ho vůbec nedostal, máme zůstatek na účtu
>261 velmi nízký.
>
>Pravda ovšem taky je, že to není extra správně. Dle
>mého názoru by se platba kartou měla účtovat na účty 32x
>nebo 31x (podle toho, jestli je bývá dříve doklad či
>platba) a to nezávisle na tom, jestli se jedná o
>zaměstnance, jednatele či majitele. Důvodem je, že
>zaměstnanec není příjemcem platby a nemá k firmě závazek.
>
>
>
>
>Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.