Re: důchodce sleva na dítě
Zřejmě jsme se nepochopily .... snažím se u slevu na dítě ušetřit v plné výši, aby mu byla proplacena v ročním zúčtování, nikoliv ho obrat. To zda se odměny a prémie rozhodne vedení uvádět v hrubé nebo čisté je jejich věc. I vám by bylo jistě milejší dostat každý měíc odměnu 10 tisíc čistého než 10 tis hrubého.
Vedení má přehled, nedělá to poprvé a ví kolik může rozdělit :-) má nějaký základ a navíc ví kolik může pustit peněz, má njaké rozpětí, jen je pak rozdělí mezi lidi. Nevím co by na tom mělo být nezákoného. Ne že bych se chtěla vdení zastávat, ale zrovna tato firma má mzdy pěkné a proplácí naprosto vše i každou přesčasovou hodinu. Měli jsme kontroly ze všech možných úřadů, jsme celkem velká firma kolem 200 lidí a všude bylo vše v pořádku.
Řekla bych, že pokud je vedení inteligetní a má nějaké zkušenosti, tak si dokáže spočítat vše co potřebuje.
Když má někdo ve mzdovém výměru např. 30000 hrubého ale dostává 50000 hrubého tak nevím co by na tom bylo nezákoného, prostě když se daří, tak odměny jsou, když ne tak jsou základy a tady se zrovna daří dlouhodobě.
Mzdy jsou pracnější to nepopírám, ale zase po letech už umím částku odhadnout, aby odpovídala čisté mzdě a abych se dostala na přesné číslo upravuju HM dokud mi to nesedne.
Já bych v tom viděla problém v § 110 odst. 1 ZP - za stejnou práci stejná odměna. Protože čistá mzda je osobní věcí každého člověka podle toho jaké uplatňuje slevy, zda se mu ZP dopočítává do MVZ, zda je invalidní apod. Ale to je čistě můj subjektivní názor, protože vím, že něco takového (mzda stanovená v čisté) by naše odbory nikdy nepřipustily.
A jak řešíte třeba dovolenou, tedy hodiny průměrem? Opět musí vyjít čistá mzda podle přání zaměstnavatele? Takže pak zas dáváte méně v základní mzdě, aby to vyšlo? Nebo různé příplatky, ty jsou přeci taky v hrubé výši. Nezlobte se,ale já to vidím jako opravdu scestné, právě proto, na co jste se ptala na začátku. Každý člověk má jiné slevy na dani a nemůže mu vycházet čistá tak,jak si ji představuje vedení...
>>>Když má někdo ve mzdovém výměru např. 30000 hrubého
>>>ale dostává 50000 hrubého tak nevím co by na tom bylo
>>>nezákoného, prostě když se daří, tak odměny jsou,
>>>když
>>>ne tak jsou základy a tady se zrovna daří dlouhodobě.
>>>
>>>Mzdy jsou pracnější to nepopírám, ale zase po letech
>>>už umím částku odhadnout, aby odpovídala čisté mzdě a
>>>abych se dostala na přesné číslo upravuju HM dokud mi
>>>to nesedne.
>>Já bych v tom viděla problém v § 110 odst. 1 ZP - za
>>stejnou práci stejná odměna. Protože čistá mzda je
>>osobní věcí každého člověka podle toho jaké uplatňuje
>>slevy, zda se mu ZP dopočítává do MVZ, zda je
>>invalidní
>>apod. Ale to je čistě můj subjektivní názor, protože
>>vím, že něco takového (mzda stanovená v čisté) by
>>naše
>>odbory nikdy nepřipustily.
>A jak řešíte třeba dovolenou, tedy hodiny průměrem?
>Opět musí vyjít čistá mzda podle přání zaměstnavatele?
Zase taková džungle to není :-) dovolené řeším normálně jako ostatní, náhradou, na to mají ode mě náhrady cca přepočtené na čisté :-) já do systému dělám vše klasicky jako každá jiná mzdová.
Tím že jsou u nás tři výše mezd jako základu tak oni snadno věcí a mají odemě uvedeno v tabulce kolik to je čistého ten základ a pak už jen rozdělují prémie. ty jsou sujketovní podle toho jak lidi dělají a jaké mají výsledky.
Ale máte pravdu, právě proto co jde dávám slevy do ročníého zúčtování, protože to je pro lidi výhodnější.
>Takže pak zas dáváte méně v základní mzdě, aby to
>vyšlo? Nebo různé příplatky, ty jsou přeci taky v hrubé
>výši. Nezlobte se,ale já to vidím jako opravdu scestné,
>právě proto, na co jste se ptala na začátku. Každý
>člověk má jiné slevy na dani a nemůže mu vycházet čistá
>tak,jak si ji představuje vedení...
Mám dojem, že Gréta píše o odměně, pod čímž si představuji skutečně odměnu, prémii, prostě nenárokovou složku, ne jeho základní mzdu. O odměně rozhoduje zaměstnavatel a když se rozhodně někomu dát 1000 a jinému 2000, je to jeho věc. Také to tak občas mám, že chtějí dát několika lidem odměnu v čistém, každému např. čistého 2000 a já to musím napasovat do jejich mzdy. Pak se může stát, že zaměstnanec bez dětí dostane hrubou odměnu vyšší než zaměstnanec s dítětem.
Takové přepočítávání mně problém nedělá, protože já tu možnost mám v programu: nejprve mu dám spočítat čistou mzdu bez té odměny a uvidím, kolik mu vyšlo čistého. Pak si do takové zvláštní tabulky zadám, jakou čistou chci a program mi spočítá výši hrubé. A ten rozdíl hrubého mu zadám jako odměnu a je to.
Pro Grétu: ano, pro toho člověka bude lepší, když měsíčně dítě neuplatní a uplatní ho až v RZD nebo v přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.