Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Přepočet dovolené? od v.e.n.d.y. - Re: Přepočet dovolené? Jde o to, jestli zaměstnanec měl...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2013 20:44

    v.e.n.d.y.

    Re: Přepočet dovolené?
    Jde o to, jestli zaměstnanec měl či neměl nerovnoměrně rozvrhnutou pracovní dobu. Pouze změna úvazku nemá na počet dní dovolené vliv, den je den a dostal by zaplaceno tolik hodin, kolik měl odpracovat. Ale nerovnoměrná prac. doba už je něco jiného, viz Zákoník práce, §213 (4) Čerpá-li dovolenou zaměstnanec s pracovní dobou nerovnoměrně rozvrženou na jednotlivé týdny nebo na období celého kalendářního roku, přísluší mu tolik pracovních dnů dovolené, kolik jich podle rozvržení pracovní doby na dobu jeho dovolené připadá v celoročním průměru.
    (5) Dochází-li u zaměstnance v průběhu kalendářního roku ke změně rozvržení pracovní doby, přísluší mu za tento rok dovolená v poměru, který odpovídá délce příslušného rozvržení pracovní doby.

  • 10. 11. 2013 22:28

    HM. (neregistrovaný)

    Re: Přepočet dovolené?
    nejdříve byl zaměstnanec zaměstnán klasika od Po-pá 8hod. za toto období jsem mu vypočítala poměrnou část nároku na dovolenou. V polovině roku přešel na směnný provoz (rozvržení směn ) 11hod. a tady jsem mu vypočítala také nárok na poměrnou část dovolené. A např. pokud by mi vyšlo jako nárok za celý rok 16dní, tak jelikož nečerpal žádnou dovolenou v prvním pololetí (8hod.) tak by nyní čerpal veškerou dovolenou 16dní * 11hod.? Rozumím tomu tedy správně - děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).