Re: uskutečnění na Slovensku
Jde o to že jsem vůbec netušila, že je taková změna ve Slovenském zákoně (což mě neomlouvá) a zákazníci také nic nenamítali a takto jsme fakturovali. V podstatě na Slovensku je DPH odvedeno, ale ne správnou cestou, takže netuším jaký by byl za to postih.
Děkuji moc
>>>>Dobrý den,
>>>>prosím o radu. My jako montážní firma (nemáme SK DIČ)
>>>>fakturujeme zákazníkovi, který SK DIČ má, ale nemá
>>>>pobočku na Slovensku a zaplatí DPH na Slovensku (dle
>>>>§
>>>>7
>>>>odst. 3, Zák. o DPH. Zákazník je povinen přiznat a
>>>>zaplatit DPH ve Slovenské republice.)
>>>>Podle slovenského zákona § 5, § 69 odst. 2-4 zákona
>>>>o
>>>>DPH už to takto nelze fakturovat když tam zákazník
>>>>nemá pobočku a my bychom se správně měli před montáží
>>>>na
>>>>Slovensku registrovat.
>>>>
>>>>Pokud jsme to takhle, ale dělali a nemůžeme vědět
>>>>jestli tam zákazník tu pobočku má, je to naše chyba
>>>>nebo
>>>>zákazníka?
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>domnívám se, že byste měli mít zjištěno, zda pobočku
>>>mají či ne, neboť fakturujete vy
>>
>>Jde o to že jsem vůbec netušila, že je taková změna
>>ve
>>Slovenském zákoně (což mě neomlouvá) a zákazníci také
>>nic nenamítali a takto jsme fakturovali. V podstatě
>>na
>>Slovensku je DPH odvedeno, ale ne správnou cestou,
>>takže netuším jaký by byl za to postih.
>
>pokud dph vypořádal v SR zákazník, neřešila bych dál
Váš zákazník zřejmě zná Slovenský zákon, spojte se s ním (třeba podal dodatečné) a domluvte, případně si najděte daňaře na Slovensku.
Dělat mrtvého brouka se nevyplácí, ze školení vím, že Slováci si "své" DPH umějí vybrat i z ČR.
To že někdo,kdo neměl povinnost ho odvedl je asi zajímat nebude
nevím, jestli je to stejná tazatelka, které jsem radila poradit se na Daňovém riaditelstvu Blava, domluva mezi obchodními partnery asi stačit nebude
DPH buď odvede odběratel - nemusí mít nutně pobočku, ale provozovnu definovanou ve slov. ZDPH nebo se opravdu budete muset zaregistrovat vy a odvést DPH
Není tak úplně jedno, kdo vypořádá DPH. Daňovou povinnost lze přenést pouze na osobu, která má na Slovensku sídlo, místo podnikání, bydliště nebo provozovnu. Pouhá registrace k DPH nestačí. Toto platí už od roku 2008, ale nevím, kolik firem vzalo změnu slov. zákona na vědomí. Nejlepší by asi bylo konzultovat problém s daňovým ředitelstvím v Bratislavě, jak radila paní Ali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.