Re: Zkrácený úvazek a ZP
>>>>Dobrý den,chtěla bych se zeptat, pokud má zaměstnanec
>>>>zkrácený pracovní úvazek, musí platit ZP, které
>>>>odpovídá minimální mzdě, tj. ZP ve výši 1 148 Kč?
>>>>Pokud by
>>>>měl polovičný úvazek a mzdu by měl 4250 Kč, musel by
>>>>tu
>>>>chybějící částku do 1 148 Kč uhradit. Chápu to
>>>>správně? Děkuji
>>>
>>>Pokud není osobou, za kterou platí ZP stát, tzn. na
>>>úřadu práce, inv. důchodce, matka starající se o dítě
>>>atd. tak ano.
>>
>>Ne, je to normální zaměstnanec. A ten rozdíl hradí
>>sám
>>zaměstnanec? Tzn. že se mu to sráží přímo ze mzdy?
ano,sráží se mu přímo ze mzdy, rozdíl hradí oba, i zaměstnanec i zaměstnavatel
>dobrý den, omlouvám se, že se pletu do diskuze, pokud
>si ZP musí doplácet do minimální mzdy a on to nevěděl,
>ZP by se ozvala sama či nikoli? A jaké penále může
>očekávat jestliže je to tak např. 3 roky.
pokud je zaměstnaný, doplatek ZP mu musí strhnout zaměstnavatel, on sám o sobě na ZP nic neplatí. Pokud na to pojišťovna při kontrole přijde, vyčíslí penále (jaké, to netuším)
Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je zaměstnanec povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
moje maminka má pracovní dobu na 7hod, jednou za 14dnů so+ne také 7hod, její mzda je nižší než minimální. Nic si nedoplácí, přiznám se, že nevím, jestli zaměstnavatel něco strhne z výplaty a doplatí a pokud ne, kdo za to zodpovídá? Zaměstnanec? Když o tom ani nevěděl? Já vím, neznalost neomlouvám, ale moje maminka pracuje jako uklízečka a ta o tom nemá ani páru. Můj manžel je zedník (jen pro příklad) - dobrý zedník, ale tohle vůbec netuší. Asi by měla maminka zajít na pojišťovnu nebo co podniknout?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.