Re: prosím mzdové účetní
Sražet mu to nebudeme,ale ponížíme náhradu o těch 50%
náhrada dle ZP 3840
ponížena o 50% 3840 - 1920´= 1920
a 1920 dám jako náhradu nad rámec ZP a odvedu soc.a.zdr.poj.
Nechceme mu měnit mzdu. Pouze doplatit poj. , aby byly odvody v pořádku. Lze to takto udělat? Děkuji za odpověď
Už podruhé se ptám. Vy platíte měsíčně větší odvody na SP , abyste si mohli odečítat vyplacené náhrady mzdy za nemoc?
Zaměstnavatelé si mohou podle ustanovení § 7 odst. 1 písm. a) bodu 2 zákona o pojistném sami stanovit zvýšenou sazbu pojistného na nemocenské pojištění ve výši 3,3 % (celkem ve výši 26 %) a podle ustanovení § 9 odst. 2 odečítají z částky pojistného za kalendářní měsíc polovinu částky, kterou v kalendářním měsíci, za který pojistné platí, zúčtovali a vyplatili svým zaměstnancům na náhradě mzdy za dobu dočasné pracovní neschopnosti podle ustanovení § 192 odst. 2 zákoníku práce,
Na základě neschopenky na které bylo zaškrtnuto "vliven alkoholu jsem volala na ossz, zda může zaměstnavatel vyplatit náhradu celou a né poníženou o těch 50%. Bylo mi řečeno, že může záleží jak se zaměstnavatel rozhodne ......no a nyní při kontrole mi řekli že musím za tu částku,která neměla být vyplacena doplatit soc.poj. Teď mi jde o to jak to ve mzdě opravit (program mi umožní opravovat v archivu) dám to tedy do ostatní náhrady a tato částka se mi promítne jak v základu na soc. tak zdr.poj. a já doplatím....a zaměstnanci se vyplacená mzda měnit nebude, nebude muset vracet....lze to takto? Děkuji Vám za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.