Vlákno názorů k dotazu Daň z příjmu fyzických osob (manželé) od vladík - Re: daň z příjmu fyzických osob (manželé FO zdaní...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2013 15:32

vladík (neregistrovaný)

Re: daň z příjmu fyzických osob (manželé
    FO zdaní vždy až "skutečný fyzický" příjem peněz, tedy pokud dostanete peníze v roce 2014, budete zdaňovat v roce 2014. Prodej nemovitého majetku v SJM se zdaňuje jen u jednoho z nich. U toho pozemku bohužel jste vlastníkem pouze vy, takže zdaňovat budete vy ( možná by šlo prokázat, že skutečnost se liší od toho co je v KN, ale nevím, co na to FÚ), manžel může zdanit RD a vy pozemek. Uplatníte také výdaje- pořizovací cenu nemovitosti, zaplacenou daň z převodu, poplatky realitce apod.

• 17. 11. 2013 21:51

Alina (neregistrovaný)

>>

>FO zdaní vždy až "skutečný fyzický" příjem peněz, tedy
    >pokud dostanete peníze v roce 2014, budete zdaňovat v
    >roce 2014. Prodej nemovitého majetku v SJM se zdaňuje
    >jen u jednoho z nich. U toho pozemku bohužel jste
    >vlastníkem pouze vy, takže zdaňovat budete vy ( možná by
    >šlo prokázat, že skutečnost se liší od toho co je v KN,
    >ale nevím, co na to FÚ), manžel může zdanit RD a vy
    >pozemek. Uplatníte také výdaje- pořizovací cenu
    >nemovitosti, zaplacenou daň z převodu, poplatky realitce apod.

Děkuji za odpověď, jen si nejsem jistá, že pokud jsme pozemek koupili jako manželé, že jsem vlastníkem pouze já. Po kolaudaci rodinného domu budu podávat na katastrální úřad dodatečný návrh na vklad pro zápis zkoulaudované stavby. Pokud tento návrh podám pouze já, tím pádem budu v katastru nemovitosti i u rodinného domu na listu vlastnictví uvedená jakou vlastník u pozemnku včetně rodinného domu zase jen já a né manžel, může přesto příjmy z rodinného domu zdanit manžel ?
    Ještě se chci zeptat, zda může výdajové doklady, které jsou vystaveny na mne, uplatnit jako výdaj můj manžel ?

předem děkuji

Alena

• 17. 11. 2013 23:07

Katka2 (neregistrovaný)

Já si myslím, že o tom, jestli jste vlastník vy nebo oba rozhoduje způsob nabytí a ne jak je to zapsáno v KN (= špatně). Asi byste měli nejdřív opravit zápis v KN a pak teprve prodávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).