Re: Daňové a nedanové náklady
Zkusím příklad:
nedaňový náklad - penále, pokuta od FÚ
Společnost to zaplatit musí. Je to její náklad. Ale aby si ještě o tuto pokutu snížila základ daně z příjmů - to už by byla moc velká troufalost (drzost, jak chcete). Proto to je nedaňový náklad - nelze tutu položku započíst do základu daně.
Omlouvám se asi jsem natvrdlá ale v knize do školy mám toto:
účetní výsledek hospodaření (V-N)
+ náklady daňove neuznatelné
- výnosy nezahrnované do ZD
+/- rozdíl mezi odpisy
-------------------------------------------
= základ daně
podle tohoto mi to vstupuje do základu daně ??
účetní výsledek hospodaření..... tj všechny náklady a výnosy daňové i nedaňové. K tomuto výsledku připočítáte daňově neuznatelné náklady ( tím je právě z nákladů vyhodíte) a odečtete nedaňové výnosy ( a tím je z výsledku vyhodíte). A dále se buď připočítá nebo odečte rozdíl mezi daňovými a účetními odpisy, podle toho, které jsou vyšší. A takto upravený výsledek hospodaření, tedy očištěný o daňově neuznatelné položky, je základem daně.
Tak už asi vím. Snad jsem to tedy pochopila správně, udělám si výsledek hospodaření (kde jsou zahrnuty všechny náklady a výnosy) z toho mi zbyde zisk společnosti. Ale pro dan k tomu přičtu ty danove neuznatelné tím pádem se mi o ně základ zvýší. Pochopila jsem to správně ?? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.