Re: Dohoda o provedení práce
předpokládám, že když jste je vypláceli, strhli jste jim daň - při hrubé odměně do 5000 Kč srážkovou, nad 5000 zálohovou. Měli byste být přihlášeni k tétot dani, buď zálohové nebo srážkové a měli jste ji odvést FÚ. V únoru budete povinni podat vyúčtování daně.
Omlouvám se, že vstupuju do diskuze, ale měla bych k tomu také pár dotazů: pokud mám zaměstnance, kterému je srážena srážková daň, podává se vyúčtování daně a pokud zaměstnance, který platí daň zálohově, podává se jen roční zúčtování, případně daňové přiznání, pokud je třeba? A pokud daň neplatím, resp. je daň nulová, není třeba vyúčtování podávat? Děkuji
Pokud jste registrovaná jak ke srážkové, tak k zálohové dani, musíte podat začátkem příštího roku Vyúčtování za obě daně (na každou je jiný formulář a jiné termíny) i když jste neodvedli žádnou daň Bude nulové. Pokud zaměstnanec nějakou zálohovou daň zaplatil, tak mu buď uděláte Roční zúčtování daní, nebo má povinnost si SÁM podat daňové přiznání. Můžete mu s tím pomoci, ale on si ho podává svým jménem na FÚ.
v.e.n.d.y. prosím můžete mi také pomoci :
Jsem živnostník, mám jen 1 zaměstnance a to na DPP. Za 2013 odpracoval do 300h/rok, měsíčne dostal 5200-7800Kč,celkem 77.000Kč, má u mě podepsané Prohlášení, nemá jiný příjem.
Jsem registrovaná k zálohové dani, zálohy jsem neodváděla
Je to tak, že do 1.3.podám já na FÚ Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti (form 25 5459), kde uvedu 1 zaměstnance, daň bude 0 (uplatňuji za něj slevu na poplatníka 24.840Kč) ? A u sebe si založím jeho mzdový list ? a hotovo ? dělám to dobře ?
Musí pak on ještě podat za sebe daňové přiznání ?
Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.