prosím moc mzdové
Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za práci přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a + příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy tedy započítává?
Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.
Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až 1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.
Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového výměru, který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.
Re: prosím moc mzdové
Zákon říká, že je stanovená základní minimální mzda v sazbě 8500 měsíčně nebo 50,60 kč /hod. Nemůže tedy nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč, aniž by se nemuselo dorovnat do minimální mzdy doplatkem do minimální mzdy. Premie a odmeny jsou k něčemu jinému než k dorovnání mzdy do minima podle mého názoru. A ve výsledku je to podle mého názoru matematicky pro firmu jedno, jestli doplatí do minima "z pravé nebo levé kapsy". Tak proč si to komplikovat odměnami či prémiemi?
>>>>Může zaměstnavatel dát zaměstnanci 42,- Kč na hodinu
>>>>a
>>>>do minimální mzdy (50,60 kč/hod) dorovnat formou
>>>>prémií a odměn, nebo to nelze?
>>>>
>>>>díky
>>>
>>>
>>>
>>>Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za
>>>práci
>>>přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a +
>>>příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
>>>Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za
>>>práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy
>>>tedy
>>>započítává?
>>>
>>>Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat
>>>zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.
>>>
>>>Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až
>>>1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.
>>>
>>>Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového
>>>výměru,
>>>který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.
>>
>>Zákon říká, že je stanovená ZÁKLADNÍ
>>sazba na hodinu je 50,60 kč /hod. Nemůže tedy
>>nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč,
> a nezáleží na tom, jestli se jedná o zkrácený úvazek.
>Zbytek už záleží jen na zaměstnavateli (premie,
>odměny....), jestli je poskutuje či neposkytuje, příplatky podle ZP vyplatit musí podle docházky.
No já si to taky myslela.. Jenže pak jsem našla pár odpovědí na podobné otázky a vyšlo mi z toho, že pokud je mzda vč. prémií (bez výše zmiňovaných položek mzdy) celkem min. 50,60 na hodinu je vše ok.
A popravdě jsem z toho jelen. Mě se také nelíbí, že si někdo může pro zaměstnance stanovit hodinovou mzdu 42,-kč / hod. A když už to tak je, tak to dorovnání do min. mzdy nazvat takto a neohánět se prémiemi či os. ohodnocením.
Na druhou stranu nechceme nikoho nařknout neoprávněně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.