Re: nepeněžní příjem sw pohoda
Školka:
V tomto případě se u zaměstnance jedná o nepeněžní příjem, který je pro něj od daně osvobozený a nevstupuje do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. Osvobození upravuje § 6 odst. 9 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů (dále jen "ZDP").
S tím nájemným, záleží, zda se jedná o služební byt, přechodné ubytování atd. Málo informací.
Ještě k té školce:
d) nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnancům z fondu kulturních a sociálních potřeb,6a) ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě možnosti používat rekreační, zdravotnická a vzdělávací zařízení, předškolní zařízení, závodní knihovny, tělovýchovná a sportovní zařízení nebo ve formě příspěvku na kulturní pořady a sportovní akce; jde-li však o poskytnutí rekreace včetně zájezdů, je u zaměstnance z hodnoty nepeněžního plnění od daně osvobozena v úhrnu nejvýše částka 20 000 Kč za kalendářní rok. Jako plnění zaměstnavatele zaměstnanci se posuzuje i plnění poskytnuté pro rodinné příslušníky zaměstnance,
Podle mě se týká hranice 20000,- jen rekreace.
Příspěvky zaměstnavatele na školky pro děti zaměstnanců
Nepeněžní příspěvky na školky (úhrada je prováděna přímo školce, která je vzdělávacím zařízením)
Náklad zaměstnavatele: ne [§ 25 odst. 1 písm. h) bod 2. ZDP].
Základ daně zaměstnance: ne [§ 6 odst. 9 písm. d) ZDP].
Vyměřovací základ pro veřejné pojištění: ne.
DPH na vstupu: ne, jedná se o plnění pro potřebu zaměstnanců.
DPH na výstupu: ne.
Peněžní příspěvky na školky
Náklad zaměstnavatele: ano [§ 24 odst. 2 písm. j) bod 5. ZDP].
Základ daně zaměstnance: ano.
Vyměřovací základ pro veřejné pojištění: ano.
DPH na vstupu: ne.
DPH na výstupu: ne, finanční plnění není předmětem daně.
Ať hledám jak hledám, nikde nemůžu ten limit najít.
Tak jediné, co jsem našla, je toto:
Podniková (firemní) školka jako předškolní zařízení podle § 7 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů
Náklady na provoz podnikové školky jsou daňově účinné podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 3. ZDP.
Pokud by zaměstnavatel umožňoval nepeněžní plnění spočívající v bezplatném použití mateřské školy jako předškolního zařízení, příjem by pro zaměstnance nebyl od daně osvobozen, neboť se nejedná o plnění z Fondu kulturních a sociálních potřeb (dále jen „FKSP“), sociálního fondu, nebo fondu tvořeného ze zisku nebo na vrub neuznatelných nákladů, a základem daně by byla výše obvyklé ceny.
DPH na vstupu: ne.
DPH na výstupu: ne, jedná se o plnění od daně osvobozené.
Je to ono?
>Tak jediné, co jsem našla, je toto:
>
> Podniková (firemní) školka jako předškolní zařízení
>podle § 7 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve
>znění pozdějších předpisů
>
> Náklady na provoz podnikové školky jsou daňově
>účinné podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 3. ZDP.
>
>Pokud by zaměstnavatel umožňoval nepeněžní plnění
>spočívající v bezplatném použití mateřské školy jako
>předškolního zařízení, příjem by pro zaměstnance nebyl od
>daně osvobozen, neboť se nejedná o plnění z Fondu
>kulturních a sociálních potřeb (dále jen „FKSP“),
>sociálního fondu, nebo fondu tvořeného ze zisku nebo na vrub
>neuznatelných nákladů, a základem daně by byla výše
>obvyklé ceny.
> DPH na vstupu: ne.
> DPH na výstupu: ne, jedná se o plnění od daně
>osvobozené.
>
Ted jsem se dívala a on mi k tomu nenapsal odkaz na zákon, to mi psal u jiné věci. Tak tedy nevím.
Jde o soukromou školku, platí to přími firma je to kolem 15 tis měsíčně. Nevíte kam zavolat abych si toho ověřila? ze zákona není možné vyčíst jak to má být. Jsem z toho už zoufalá.
>Je to ono?
Ted koukám přímo do zákona:
(9) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, dále osvobozeny
c) nepeněžní plnění do úhrnné výše 10 000 Kč za kalendářní rok poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě
3. možnosti používat předškolní zařízení, závodní knihovny, tělovýchovná nebo sportovní zařízení, nebo
Tak je nakonec ten limit 10 tisíc a vše nad danit + odvody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.