Re: Placení stravenkami
Nedávno v jedné restauraci jsem viděla na první stránce jídelního lístku, že platba stravenkami je možná, jen je počítáno s menší hodnotou (dejme tomu např. 80%). Takže to možné asi je. Ale pokud jde o to, že část z hodnoty je vám strhávána coby provize.... S tím člověk musí počítat stejně tak jako u platby kartou. Také se u platby kartou nenavyšuje hodnota zboží/služby....
Znám restauraci, ve které máte při platbě kartou přirážku ve výši toho %, které oni musí odvést. A naopak při platbě v hotovosti je v některém dni v týdnu sleva.
Benzín nakupuji u benzínky s nejlevnějším benzínem a tam je při platbě kartou do 2000 Kč také 1,2% navíc. Při platbě nad 2000 Kč nebo při platbě v hotovosti to % navíc není.
Novější smlouvy s bankami (potažmo s karetními asociacemi) již dnes umožňují navýšení ceny při platbě kartou.
Pokud by bylo na jídelním lístku jasně a srozumitelně napsáno, že při platbě hotovostí je poskytována sleva např. 5%, tak nevím, který zákon by byl porušen.
A stejně to podle mne je s navýšením ceny - s tím, že slovo "sleva" vypadá mnohem lépe než slovo "přirážka".
Jiná věc je, jestli to je v souladu se smlouvou se stravenkovou společností - nikdy jsem ji neviděl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.