Re: pracovní smlouva - atypický případ
pracovní smlouvu podepsal člověk, který v den nástupu(=podpisu smlouvu) již nebyl dle OR jednatelem (mimochodem zaměstnal takto sám sebe), ovšem zaslal přihlášku za zaměstnavatele i zaměstnance na příslušné instituce. Protože samozřejmě požaduje i mzdu, tak je ta pracovní smlouva (její platnost) předmětem sporu.
jde mi pouze o to, že když byl ten člověk prohlasen na sociálku atd. tak budou ty instituce očekávat odvody a nebu je zajímat, jestli se ve firmě někdo dohaduje o platnosti/neplatnosti smlouvy. A jak už jsem psala - mám obavu, aby nechtěli posílat odvody, které by jim náležely, pokud by smlouva byla platná - dokud nepotvrdí soud, že je opravdu neplatná.
Je mu pravidelně měsíčně zúčtovávána nějaká mzda a nejsou odesílány odvody? Nebo proč pořádá pátráte po nutnosti posílat odvody?
Pochopila jsem, že "zaměstnanec" se domáhá uznání platnosti pracovní smlouvy a současně se domáhá i ušlé mzdy. Soud se potáhne několik let a "zaměstnanec" buď něco vysoudí nebo nevysoudí. Podle toho budete platit nebo nebudete platit.
Pokud ten člověk nikdy do firmy nenastoupil, nikdy nezačal fyzicky vykonávat práci a Vy mu pravidelně nezúčtováváte mzdu, prostě pošlete odhlášku s datem, které se rovná datu nástupu.
Nebo požádejte OSSZ a ZP o storno přihlášek.
Až bude známo pravomocné rozhodnutí soudu, zúčtujete mu případně jednorázové (nebo jiné) plnění a podle toho budete postupovat při případném přihlášení a odhlášení.
jak jsem psala - ten "zaměstnanec" je bývalý jednatel (odvolaný) a je zároven společník. No a s tím nesouhlasí druhý společník (a odvolaný jednatel). Taky si myslím, že úřady nebudou zajímat vnitřní problémy firmy a tak se zařídí až podle výroku soudu. Zkusím aspon poslat na sociálku atd. papír s kopií pracovní smlouva a kopii výpisu z OR, kde bude vidět, že pracovní smlouvu ten "zaměstnanec" podepsal v době, kdy už nebyl jednatelem a tak by to mělo být neplatné.....uvidíme, jestli odepíšou a co odepíšou.
K omluvám přece není důvod.
Zcela by postačilo, kdybyste nám odpověděla na otázky, které tady padly - třeba na ty moje - zda tomu "zaměstnanci" měsíčně zúčtováváte nějakou mzdu a zda nastoupil k výkonu práce. To je pro řešení Vašeho problému skutečně podstatné.
OSSZ Vaše vnitřní firemní problémy nezajímají a pracovní smlouvy se na OSSZ už dávno nezasílají.
Hezký den.
A pošlete jim taky doklady o tom, že smlouvy nesmí podepisovat nikdo jiný, než jednatel? U nás je třeba na základě pověření podepisuje personální šéf ...
Pořád se tady točíme kolem toho, kdo může a nemůže podepisovat a co budou instituce očekávat.
Děláte mzdy?
Pokud ano, tak víte, že odvody se za firmu odesílají hromadně, u OSSZ ani ZP se nezasílá žádný jmenovitý seznam "komu bylo kolik strženo." Takže na to, že máte ve stavu někoho, za koho neposíláte odvody, se přijde až při kontrole.
A kontrola to zjistí ze mzdového listu zaměstnance.
A jsme zase na začátku - u odpovědí na otázky, na které jste dosud neodpověděla.
1. nastoupil ten člověk k výkonu práce?
2. zúčtováváte mu pravidelně měsíčně nějakou mzdu?
Já jsem to teda pochopila tak, že mu byla zúčtovávaná mzda, odvody za to měly být, mají to v nákladech a na sociálku a ZP byly posílané příslušné přehledy. Akorát nebyly odvody odesílané. A teď jeho pracovní poměr (a tudíž oprávněnost zúčtované mzdy) napadl druhý z jednatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.