Re: nemá exekuci je v insolvenci
Srážet jako na přednostní exekuci a prozatím deponovat do doby, než obdržíte usnesení soudu o tom, že máte deponované částky odeslat insolv. správci.
Pokud je to nově příchozí zaměstnanec - např. nastoupil teď v prosinci, tak napsat insolvenčnímu správci, že povinný u Vás začal pracovat.
Pokud je to dlouhodobý zaměstnanec, tak IS už o tom, že u Vás pracuje, jistě ví.
>Takže i když nemá ani jednu exekuci na kterou by jsem
>doposud srážela, tak mu srážet a deponovat?
Ano.
>Jak to nazvat tuto srážku v programu? Máme PERM.
Neznám PERM, já mám v programu možnost volitelných názvů složek, takže používám "insolvence."
já jen doplním, že pokud by měl u Vás exekuci a byl v insolv. řízení, tak byste nesměli exekuci srážet ani deponovat (dostal by vyplaceno vše) - to platí ještě letos.. od příštího roku bude změna - u exekuce a insolv.řízení budete povinni srážet a deponovat
Re: Pro EvuP
Pokud zam-ec má exekuce, tak srážet a deponovat - rozsudek NSS z 19.11.2008, který vykládá pojem "provedení exekuce" uvedený v §109/1c ins. zákona ("zákaz provedení exekuce"), tu je zmíněn výše.
Pokud zam-ec nemá exekuce, tak srážky neprovádíte (ani nedeponujete). V případě, že bude zjištěn úpadek a bude řešen oddlužením, je zam-tel obeslán soudním rozhodnutím, které vám uloží povinnosti.
§ 406 ins. zákona
(5) Rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře doručí insolvenční soud do vlastních rukou také plátci mzdy dlužníka. O právech a povinnostech plátce mzdy dlužníka po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení platí přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu o plátci mzdy při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného. Částky sražené z dlužníkovy mzdy zasílá plátce mzdy dlužníka insolvenčnímu správci, a to bez zřetele k tomu, že rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře dosud není v právní moci.
Jak by to všechno bylo jednodušší, kdyby prvotní dotaz obsahoval tu podstatnou věc a sice, že oddlužení ještě nebylo schváleno ... moje reakce se vztahovala na "automatický předpoklad" schváleného oddlužení ... protože proč by se jinak na to někdo ptal. Hezký den všem.
>>>>>>>>>>>Takže i když nemá ani jednu exekuci na kterou by jsem
>>>>>>>>>>>doposud srážela, tak mu srážet a deponovat?
>>>>>>>>>>Ano.
>>>opravdu až od 2014
>>
>>Máte pravdu, že jsou 2 výklady, ale vy se musíte
>>dívat
>>vždy na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, o to
>>se
>>můžete opřít. Nemůžete se opřít o ten nebo onen
>>výklad.
>
>paní jasná, já při dvou malých dětech (3 a 2 roky)
>nemám bohužel čas pročítat rozhodnutí soudu, proto chodím
>na školení vynikajících školitelů
Paní Evo, já jsem vás nekritizovala, to jste mě špatně pochopila. Sama mám v těch zákonech zmatek, všechno se mi zdá nečitelné, nevím často, co si mám z daného zákonu odvodit. Člověk si zaplatí školení a očekává, že za své peníze se dozví vše potřebné a někdy svojí nevědomostí školitel udělá člověku v hlavě ješě větší zmatek, než tam měl. Pořád říkám, že mzdová účtařina se stává čím dál komplikovanější. Přeji vám hodně síly v tom účetním maratónu a pěkné vánoce.
paní Jasná, já jsem vzala vaši odpověď v pohodě, jen jsem tím chtěla říci, že i když si člověk zaplatí školení, tak stejnak nemus dostat správné informace a to mě tedy pěkně štve... tak alespoň jsem přišla na první rozdíl s jejím výkladem, tak si to alespoň mohu přepsat do poznámek. :-)) Ufff, ať už je toto období za námi, nejhorší je ten konec roku... :-))
Evo, byla jsem také na školení ing.Klímové, takže vím, že to opravdu takhle říká. Myslím, že se ale v tomto dokonce shoduje s Breburdou. Ty naše zákony jsou tak složitě napsané, že ani právníci se v tom nevyznají a jedno tvrdí to a jednou ono. Vždyť ona taky říká, že existují 2 názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.