Re: Občanské sdružení od 1.1.2014
Tínko,
1) podle § 3 045 NOZ se budou od 1.1.2014 o.s. považovat za spolky podle NOZ.
2) podle § 3 041 NOZ je potřeba do 3 let upravit společenskou smlouvu či statut podle donucujících ustanovení NOZ
3) podle § 3 042 NOZ je potřeba změnit název, pokud odporuje NOZ. Ale je možné využít druhé věty tohoto ustanovení
4) podle zákona o veřejných rejstřících je potřeba upravit do 3 let zápis ve veřejném rejstříku
5) nevím, zda využíváte § 38a zákona 563/1991 Sb. o možnosti vedení jednoduchého účetnictví. Tam jsou nejasnosti, zda i po 1.1.2014 mohou stávající o.s., které se budou považovat podle NOZ za spolky, mít i nadále možnost vést jednoduché účetnictví
6) Z výše uvedeného je zřejmé, že okamžitě nemusíte dělat v oblasti statusu o.s./spolku prakticky nic. Zůstává Vám IČ a historie. Žádnou transformaci nemusíte dělat. Nicméně doporučuji nastudovat minimálně výše uvedené paragrafy a ustanovení §§118 až 302 NOZ. Třeba § 159 o péči řádného hospodáře i pro oblast neziskovek je dost zásadní.
7) výše uvedené je pouze část povinností v oblasti statusu. Pro praktickou činnost je potřeba se seznámit s daleko větším kvantem paragrafů NOZ a jiných zákonů. Např. podle § 3 074 se nájmy řídí NOZ již od 1.1.2014. Naopak většina jiných smluv podle § 3 028/3 NOZ se může řídit stávajícími předpisy.
8) Je určitá naděje, že do doby než budete muset měnit dokumentaci proběhne technická novela nepovedeného NOZ a budou odstraněny alespoň největší chyby.
Hezký den!
Děkuji Pavle, já jsme to pochopila tak, že pokud se o.s. do 31.12.2013 přetransformuje, tak jede od 1.1. 2014 podle starých zákonů, pokud ne, musí se řídit tím novým, je to tak?
Takže ta transformace se asi neděje automaticky, je třeba svolání členů, zápis atd. nebo se mýlím?
Naše o.s. je zřizovatelem soukromé školy a nechtěli bychom mít nějaké problémy, díky moc za váš čas!
Tínka
Musíte mít přepsané celé stanovy dle zákona o o.p.s., najít a odsouhlasit si zakladatele, dozorčí i správní radou a pak to vše rychle dát dohromady (notářským zápisem) a podat na ministerstvo. Například u nás, než došlo ke změně stanov a k ověřeným podpisům všech okolo, byl více než měsíc pryč...
Děkuj moc Soňo, no já myslím, že u nás by to mohlo být rychlejší, zakladatel může být ten stejný jako u o.s., je to tak? A dozorčí a správná rada taky ten samý člověk? Mě tedy není ještě dost srozumitelný ten důvod, proč je výhodnější přetransformovat o.s. na o.p.s. a nenechat jí rovnou od 1.1. 2014 spadnout do spolku...Proč vy jste to transformovali? Děkuji,Tínka
Jasně, že mohou být stejní jako zakladatelé o.s., jen lidí je potřeba dohromady min. 7 - to byl u nás trošku oříšek.A hlavní důvod transformace byl, že nebyla splněna základní podmínka sdružení - tedy nepodnikání - nevýdělečná činnost pro členy dělaných členy - rodiče dětí,nejsou členy a zároveň školka generuje měsíčně tržby .... takže po školení neziskovek a po první poradě dochází ke transformaci, aby bylo vše v mezích zákona.
A pak už jen - k datu přeměny právní formy se má udělat účetní závěrka - já toho využívám k 31.12., kdy by stejně proběhla, data předám na FÚ a přes můstky přecházíme na podvojné účto.
Tak to jste mi nasadila brouka do hlavy, my jako občanské sdružení, jsme zřizovatel školy. Škola ale vede sama účetnictví a tudíž i školné, které tedy nepokrývá ani náklady. Tak já fakt nevím, zda se transformovat, nebo ne, 7 lidí to je moc, to tak rychle asi nedáme, tak nevím, jak to bude vypadat po 1.1. Nemáte prosím nějaký odkaz, co je zapotřebí k transformaci? Děkuji, Tínka
Ano, přesně tak - 7 lidí je dost, proto nám to také tak dlouho trvalo....http://www.neziskovky.cz/clanek/1842/601/aktuality_homepage/zakladni-kroky-zmeny-pravni-formy-obcanskeho-sdruzeni-na-obecne-prospesnou-spolecnost-aktualizovana-verze/ kde jsou doporučené kroky pro transformaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.