Re: nákup počítače a DE
Nekomplikujte si to.
Starý NB si nechte doma, nic s ním nedělejte (myslím účetně). Pokud se vám ho podaří prodat, tak prodej samozřejmě do výnosů.
Nový PC bych dala do nákladů celý, máte přece ještě ten starý.
Je málo pravděpodobné, že vám případná kontrola bude prohledávat PC jen proto aby kontrolor zjistil jakou část používáte pro podnikání. To už spíš přijde někdo za účelem zjištění nelegálního SW.
PS: Pokud chcete starý NB dát pryč, tak doporučuji prodat, byť za 1 Kč. Nebo nechat ekologicky zlikvidovat, za poplatek. Můžete vlastně i darovat, jako neplátce DPH s tím nebudete mít tolik starostí.
Tazatel psal, že vede DE, tudíž žádné výnosy nemá.
Starý NB bych vyřadila z evidence drobného majetku do osobního užívání. A nový NB bych naopak do drobného majetku zařadila a opět dala celý do výdajů ( vzhledem k ceně). A ano, pokud budete skutečně používat k soukromým účelům i k podnikání, do výdajů uplatníte jen poměrnou část, tedy podíl, jakým používáte pro podnikání. Ale jak je uvedeno v odpovědi výše, pro osobní potřebu bych využila ten starý noťas :o).
Prosím vás, já žádnou evidenci drobného majetku nevedu, tenkrát jsem prostě koupil noťas, fakturu připsal do výdajů a hotovo. Ten nový počítač není noťas, ale normální stolní PC. Mám si tedy napsal nějaku kartu, kde uvedu o co se jedná s datumem pořízení?
Je někde uveden ten podíl, který si mohu uplatnit nebo můžu dát rovnou 50%? Ten starý noťas je na vyhození, půjčili si ho děti a takto to dopadlo.......oprava by přišla moc draho, proto ten nový PC....
>
>>>
>>>Nekomplikujte si to.
>>>Starý NB si nechte doma, nic s ním nedělejte (myslím
>>>účetně). Pokud se vám ho podaří prodat, tak prodej
>>>samozřejmě do výnosů.
>>>Nový PC bych dala do nákladů celý, máte přece ještě
>>>ten starý.
>>>Je málo pravděpodobné, že vám případná kontrola bude
>>>prohledávat PC jen proto aby kontrolor zjistil jakou
>>>část používáte pro podnikání. To už spíš přijde
>>>někdo
>>>za účelem zjištění nelegálního SW.
>>>
>>>PS: Pokud chcete starý NB dát pryč, tak doporučuji
>>>prodat, byť za 1 Kč. Nebo nechat ekologicky
>>>zlikvidovat,
>>>za poplatek. Můžete vlastně i darovat, jako neplátce
>>>DPH s tím nebudete mít tolik starostí.
>>
>>Tazatel psal, že vede DE, tudíž žádné výnosy nemá.
>>Starý NB bych vyřadila z evidence drobného majetku do
>>osobního užívání. A nový NB bych naopak do drobného
>>majetku zařadila a opět dala celý do výdajů ( vzhledem
>>k
>>ceně). A ano, pokud budete skutečně používat k
>>soukromým účelům i k podnikání, do výdajů uplatníte
>>jen
>>poměrnou část, tedy podíl, jakým používáte pro
>>podnikání.
>>Ale jak je uvedeno v odpovědi výše, pro osobní
>>potřebu
>>bych využila ten starý noťas :o).
>
>Prosím vás, já žádnou evidenci drobného majetku
Ale to byste měl....
>nevedu, tenkrát jsem prostě koupil noťas, fakturu připsal
>do výdajů a hotovo. Ten nový počítač není noťas, ale
>normální stolní PC. Mám si tedy napsal nějaku kartu, kde
>uvedu o co se jedná s datumem pořízení?
>Je někde uveden ten podíl, který si mohu uplatnit nebo
>můžu dát rovnou 50%? Ten starý noťas je na vyhození,
>půjčili si ho děti a takto to dopadlo.......oprava by
>přišla moc draho, proto ten nový PC....
No jo, měl, ale pokud si podnikatel vede DE sám, kolikrát nedělá plno věcí, co by měl...... takže mu poradíme, aby si dodatečně vytvořil karty drobného majetku, kde bude uveden, název, cena, datum pořízení, datum zařazení do obchodního majetku a nakonec i datum a důvod vyřazení. A taky mu poradíme, aby si vždy k 31.12. každého roku vyrobil inventuru majteku, peněz, pohledávek a závazků a zásob.
...............
Ta procenta nejsou nikde daná, že 50% soukromě a 50% do výdajů, měl byste to využití nějak kvalifikovaně odhadnout :o).
Zjednodušeně:
Vy byste si měl sám stanovit hranici např. 5.000 Kč, která říká, že co nakoupíte levnějšího, je materiál a co nakoupíte dražšího, je drobný majetek. Horní hranice je 40.000 Kč, nad tuto částku už jde o dlouhodobý majetek, který nelze dát do výdajů najednou, ale je třeba ho odpisovat.
Já má
Já třeba akušroubovák eviduju...
Já osobně to vidím asi tak - když koupím šroubovák za 50,- (který má životnost pár měsíců), toner za 1.000,- (který spotřebuju v tiskárně) nebo harddisk za 3.000,- (který dám do PC, kde se starý rozbil), tak to dám do spotřeby
ale notebook za 12.000,-... Kdyby se takové věci nemusely evidovat, to bych jich mohl nakoupit třeba 10 a říct, že jsem je dal všechny do "spotřeby"? to asi ne...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.