Re: DUZP,přeúčtování,mezi roky
sešla jsem se i z názorem podle odst. 21 / 5b zákona o DPH, že služba typu teplo,elektřina,plyn,voda a telekomunikační služby je uskutečněná dnem odečtu,dnem zjištění skutečné spotřeby,
což v mém případě zjišťuji až dnes.
často se totiž stává,že bych pak nestačila vystavit DD do 15 dnů.
...
>>>a oporu v zákoně to má kde? kdo je přesně
>>>poskytovatel
>>>a dodavatel těchto služeb? na fakruře v tomhle
>>>případě
>>>jsme taky jako dodavatelé
>>>:-)
>>
>>viz. § 21 odst.4 a)
>
>prosím tedy o vysvětlení, v kterém případě se dá
>použít § 21/5b)
>když ne v tomto. děkuji
Dobrý den,
obecná odpověď neexistuje, rozhodnutí musí odpovídat konkrétní situaci, smluvním vztahům a musí být popsáno ve směrnici.
Rozpory nastaly s harmonizací ustanovení tuzemské normy s tzv. Šestou směrnicí, a to zrušením přeúčtování tepla, chladu, elektřiny, plynu a vody, které se nyní nepovažuje za dodání zboží a zrušením přeúčtování služeb, které se nepovažuje za poskytnutí služeb.
Navíc možnost přefakturace je v platném ZDPH řešena jen v § 36 odst.11).
chápu, jen mi není logické, že spotřebu zjistím až např. po uzávěrce
v příštím měsíci a nemohu udělat částečné přeúčtování právě k tomu dni mého zjštění, kdy jsem dostala fakturu s čísly, abych mohla fakturovat dál.pak to hrozí dodatečnýma pořád dokola
No právě, když není 100% opora v zákoně (dá se pomoci si směrnicí, ale tam pak záleží, co si před FÚ obhájíte), je dle mě lepší jít na jistotu a nastavit vnitropodnikově i vně smluvně vyhovující pravidla hned od počátku. Ale nevím, kde přesně v té pomyslné řadě "přefakturací" stojíte a co můžete ovlivnit. Nebo využít toho, co se nabízí: např., že dodavatelé plynu, el.,... mají zálohy nastavené tak, že při konečném vyúčtování energií nájemcům po odečtení uhrazených záloh většinou vyjde přeplatek, tudíž nehrozí sankce jako u nedoplatku za pozdní úhradu DPH a ZDPH vám umožní postupovat dle §104 bez dodatečného přiznání.
Je to věčné a při současné úrovni legislativy nekončící kličkování mezi paragrafy a jednotlivými zákony, aby to bylo pro firmu při kontrole FÚ bez nálezu. Přeji Vám hodně zdaru při tomto nelehkém úsilí. Hezký den :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.