Re: návštěva lékaře
Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
Ortopedická protetika. Co to je? Tento pojem většině z široké veřejnosti nic neříká. Ortopedická protetika se zabývá výrobou, aplikací a opravou ortéz a protéz individuálně zhotovovaných.
Důležitým pojmem je slovo individuálně. Většina z nás se setkává především s ortézami vyráběnými sériově. Jedná se hlavně o ortézy sportovního typu horních a dolních končetin a ortézy trupové, které si lze na poukaz od odborného lékaře vyzvednout v jakékoliv zdravotnické prodejně nebo si je zde přímo bez poukazu zakoupit. Tyto ortézy se vyrábějí pouze ve velikostních řadách. Ne, ale každý pacient je samozřejmě vhodný k aplikaci některé velikosti. Jedná se hlavně o starší pacienty nebo o pacienty po odborném lékařském zákroku, kdy dochází k častým otokům, a právě v těchto případech je nutné individuální řešení a návštěva Ortopedické protetiky.
--------------------------------------
Těžko říct, jestli je to zdravotnické zařízení... Já bych řekla, že jo.
Na školení nám bylo řečeno, že zaměstnanec který dochází např. na logopedii nemá na placené volno nárok, nejedná se o lékařské vyšetření ani ošetření, ale o následnou péči. Pokud nemáme ve vnitřních předpisech stanoveno, že logopedii proplácíme, pak nárok na placené volno není. A totéž pokud zaměstnanec dochází na rehabilitace. Takže teď neví, kde je pravda.
Nevím, proč mezi rehabilitace atd. zahrnujete i ortopedii (viz. výše). To je lékařský obor jako každý jiný, návštěva tam samozřejmě s náhradou. Rozhodně ortopedii nemůžete posuzovat jako následnou péči, naopak lékař - ortoped na rehabilitaci nebo protetiku posílá. A na protetiku se nechodí jen kvůli protézám, např. našemu jinak zdravému synovi tam vyráběli a později upravovali korzet na rovnání skoliózy. A léčba skoliózy nejspíš také není následná péče. (my jsme to mívali spojené s návštěvou ortopedie v krajském městě, která sama o sobě vyžadovala celý den, takže jsme volno na protetiku ani neřešili).
Teď jsem si přečetla výše doporučovaný článek a docela mě uklidnil, naše firma totiž rehabilitace proplácí a poslední dobou jsem docela znejistěla, jestli je to oprávněné (samozřejmě doporučené lékařem, masáže apod., zmíněné v článku, jsem nikdy ani za rehabilitace nepovažovala). Podle výkladu v článku bych proplatila i tu protetiku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.