Re: sleva na dítě a paušál u OSVC
>>>Dobry den. Jsem zaměstnana a zaroveň osvč. V roce
>>>2013
>>>mam přijem ze zaměstnání 32 ti ( byla jsem většinu
>>>roku na nemocenske) .Dělala jsem z domova
>>>zaměstnavateli
>>>jsem to fakturovala.Tam mam cca 110 tis.Když si
>>>uplatnim vydaje paušalem,tak si nemohu uplatnit
>>>dítě?.Děkuji
>>
>>Daňový bonus na dítě určitě uplatnit MŮŽETE!!!
>
>Pardon, přesně je to: daňové zvýhodnění:)Tím bych si tak jistá nebyla. Nelze uplatnit při výdajích paušálem, pokud jsme zároveň zaměstnaní, týká se nás toto omezení jen tehdy, když součet dílčích základů daně, u kterých jsme uplatnili paušální výdaje, je vyšší, než polovina našeho celkového daňového základu.
>>>>>Dobry den. Jsem zaměstnana a zaroveň osvč. V roce
>>>>>2013
>>>>>mam přijem ze zaměstnání 32 ti ( byla jsem většinu
>>>>>roku na nemocenske) .Dělala jsem z domova
>>>>>zaměstnavateli
>>>>>jsem to fakturovala.Tam mam cca 110 tis.Když si
>>>>>uplatnim vydaje paušalem,tak si nemohu uplatnit
>>>>>dítě?.Děkuji
>>>>
>>>>Daňový bonus na dítě určitě uplatnit MŮŽETE!!!
>>>
>>>Pardon, přesně je to: daňové zvýhodnění:)Tím bych si
>>>tak jistá nebyla. Nelze uplatnit při výdajích
>>paušálem, pokud jsme zároveň zaměstnaní, týká se nás
>>toto
>>omezení jen tehdy, když součet dílčích základů daně,
>>u
>>kterých jsme uplatnili paušální výdaje, je vyšší, než
>>polovina našeho celkového daňového základu.
>Vendy, je to tedy tak, že mám dejme tomu potvrzení o z.příjmů kde je příjem třeba 20 tis a 7 tis je pojistné tím je dílčí základ daně 27tis ze zaměstnání. Pokud vydělám na ŽL 50 tisíc, pak je nutných 50% 25 tis. To znamená, že jelikož mám v zaměstnání sice méně než z podnikání ale o s pojistným mám nad 25 tis. pak je to ok a můžu si děti uplatnit ?? Je to děsnej příklad, tak snad je to pochopitelné. Děkuji Lucka
Základ daně ze zaměstnání je jasný, 27 tisíc. Z podnikání máte příjem 50 000,-, uplatníte výdaje %, třeba 60%, tj 30 000,- a budete mít základ daně 20 000,-, což je méně než polovina všech základů daně (27 000 + 20 000 = 47 000 :2 = 23 500,-). Budete mít nárok na zvýhodnění na dítě. Tak to aspoň chápu já. Hezký večer
proboha to snad nemyslíte vážně, že? buď je člověk práce neschopný, nebo schopný. ale ne že na jednom místě je zdravý jak řípa a může pracovat, a na jiném onemocní. navíc pokud vzpomínám, tak TUTÉŽ práci dělala na fakturu. takže nemoc se projevovala jen na pracovišti a doma ne? co to je za chorobu?
No tak jedna věc je, jak je to v zákonech a to leckdy nemá s logikou nic společného. A druhý - logický pohled je, že někdo může být neschopen trmácet se denně hodinu do práce, tam 8 hodin sedět a trmácet se hodinu zpátky. Přitom vykonat tu práci (ať už doma nebo jinde) schopen je.
A navíc. platí zákon o nemocenském pojištění kde je uvedeno, že podmínky nároku na dávku nemocenského pojištění se posuzují v každém zaměstnání samostatně (§ 14 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění), tak že v jednom může být nemocný a v
druhém ne, jenom u toho, kde je nemocný musí být dodržen léčebný režim a nemusí se jednat jenom o souběh zaměstnání, může jít také o samostatnou výdělečnou činnost. I tady se posuzuje DPN ze zaměstnání a z podnikání zvlášť.
>>>>>>
>>>>>>já myslím, že nejde o dávky zda pobírá nebo ne, ale
>
>A navíc. platí zákon o nemocenském pojištění kde je
>uvedeno, že podmínky nároku na dávku nemocenského
>pojištění se posuzují v každém zaměstnání samostatně (§ 14
>odst. 2 zákona o nemocenském pojištění), tak že v
>jednom může být nemocný a v
>druhém ne, jenom u toho, kde je nemocný musí být
>dodržen léčebný režim a nemusí se jednat jenom o souběh
>zaměstnání, může jít také o samostatnou výdělečnou
>činnost. I tady se posuzuje DPN ze zaměstnání a z podnikání
>zvlášť.
no mě připadne divný, že tu samou práci jednou ano a jednou ne. chápu, že se zlomenou rukou jsem práce neschopná ve fabrice u soustruhu a jako osvč v kanclu fungovat můžu. ale pokud je to ta samá práce, tak snad léčebný režim ji nedovolí vykonávat ani doma ani na pracovišti.
Samozřejmě to myslím vážně, uklizečka a účetní ve dvou zaměstnáních současně se zlomenou nohou nemůže vykonávat úklid a musí mít vystavenu PN, zatím co účetní může klidně pracovat z domova, tak že na tuto práci PN vystavenu mít nemusí a současně dodržuje léčebný režim pro zlomenou nohu, nevím co vás tak silně pobouřilo?
Děkuji za bouřlivou reakci a zahlcení e-mailu. Paní se rozčiluje neoprávněně.Vendy to odhadla dobře. Při Nástupu na PN jsem pobírala nemocenskou. Byla jsem upoutána na lůžko z důvodu velice r. těhotenství ( nebyla to flákárna musela jsem 23 hodin denně jen ležet po dobu 6 měsíců). To je ta PROBOHA NEMOC že nemohu docházet do zaměstnání. Práci pro tutéž firmu jsem vykonávala na ŽL, ale v jiné sekci než jsem byla zařazena jako zaměstnanec. Pouze jako administrativní výpomoc, což šlo dělat z domova. U nás ve firmě ani ty účetní nemohou dělat z domova natož někdo v marketingu a tak. Tudíž fakturace je na jinou činnost než mám ve smlouvě a tím si myslím, že jsem nic neporušila ohledně dávek. Papíry se dají razítkovat a překládat do obálek i v leže :) Pokud to váš známí musel dokazovat, tak asi jeho obor toto nepodporoval a nebo fakturoval to samé co má v pracovní smlouvě
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.