Re: Smlouva o převodu obchodního podílu
Omlouvám se, asi jsem v tomto úplný tatar, ale nyní se bavíme o s.r.o., která to koupila a už jí firma zůstane. takže
D ...411...200000,-
MD ..211...200000,- ........jako počáteční stavy
pak účtuji
061 ....200000,- / 379 ... 200000,-
211 .....35000,- / 365... 35000,- ... půjčka společníka,aby bylo na úhradu závazku
379 ... 235000,- / 211 ....235000,-
Pochopila jsem to dobře ?
Jak si to zaúčtuje ten co peníze inkasoval - původní majitel mě nezajímá. Ještě jednou děkuji za trpělivost a odpověď
NO, mám dojem že mícháte dvě věci, účetnictví s.r.o. a účetnictví kupujícího......
to účtování, o kterém jsme se bavily bude u kupujícího u té společnosti, kterou koupil, se převod obchodního podílu neúčtuje, to není jejich účetní operace.
Kupující - tedy firma, která tu vaši s.r.o. koupila ve SVÉM účetnictví (pokud vede účetnictví) zaúčtuje 061/379, 379/211.
V účetnictví toho předmětného s.r.o. se tato transakce nijak neprojeví, tam pokračujete dále v účtování......
Asi si opravdu nerozumíme. Přišel za mnou podnikatel,koupil s.r.o., přinesl smlouvu a začíná -nová firma. Já neznám toho, kdo prodával, ale v ORje zapsán nový majitel, co zaplatil 235000. Původní, už tam zapsán není. Ten NOVÝ majitel přinesl rozvahu k 17.9.2013 211/411 .. 200000,- a smlouvu na 235000,-. Před tím nepodnikal, prostě si koupil založené s.r.o., aby se o to nemusel starat,začíná tak říkajíc od nuly. Ta původní firma, co to prodala-mají desítky založených s.r.o. a prodávají je- tedy alespoň tak jsem to pochopila.
Ano, já to chápu, ale vy mícháte účetní transakce vlastníka s účetnictvím s.r.o. Takže společnost koupila nepodnikající fyzická osoba? A vy se ptáte POUZE na účtování v tom s.r.o.?
Tak to platí moje předchozí rada jen částečně. V s.r.o. se převod obchodního podílu NIJAK neprojeví...normálně pokračujete v účetnictví....do počátečních stavů účtů 211 a 411 si dáte hodnoty z 17.9. a dále budete účtovat až se bude v s.r.o. něco dít...já nevím, o bankovním poplatku, vystavenou fakturu nějaký nákup atd. ALE ten obchodní podíl se v s.r.o. NIJAK NEÚČTUJE,.... To je majetek té fyzické osoby, která společnost koupila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.