Re: DPP
>>Dobrý den,
>>
>>jen drobný dotaz.
>>
>>Jsem na ÚP. Když budu chtít začít pracovat na DPP
>>přes
>>4000 a do 10000, je tedy jasné, že z úřadu se
>>vyřadím.
>>Co musím udělat pak? Četla jsem, že platit ZP - půjdu
>>tedy na pojišťovnu a nahlásím se jako kdo - OSVČ?
>>Nechápu moc pak rozdíl práce na ŽV.?
>>
>>A sociální pojištění - v době na ÚP mi ho úřad
>>platil?
>>Pokud z něho odejdu, nemusím nijak dávat vědět nikomu
>>o sociálním pojištění? Do 10000 si ho platit nemusím,
>>pokud jsem správně četla..
>>
>>Děkuji!
>Povinnost je platit jen ZP. Ano, pokud si vyděláte
>více než 4250,- pak ukončíte evidenci na ÚP a ZP si
>musíte platit sama. Náhlásíte na své ZP. SP neřešte.
Nebudete se na ZP hlásit jako OSVČ, ale jako OBZP. Osoba bez zdanitelných příjmů. Vy sice máte DPP zdaněnou, ale tenhle název prostě přetrvává z minulosti, kdy se jednalo většinou o ženy v domácnosti.
Ale na zdravotní pojišťovně se nahlásíte ne jako OSVČ ale jako samoplátce pojistného.
Rozdíl s prací na ŽL je ten, že pokud byste tutéž činnost vykonávala jako OSVČ tedy jako živnostník, musíte se přihlásit jako plátce daně z příjmů na finanční úřad, na zdravotní pojišťovnu a správu soc. zabezpečení jako OSVČ a samozřejmě na živnostenském úřadě. Jako podnikatel musíte podávat daňová přiznání a přehledy pro pojišťovnu a OSSZ a zde si sama vypočítávat sama daňovou povinnost a výši odvodů na pojistném, případně si na tuto službu zaplatit účetní. Jako zaměstnanec se o nic starat nemusíte, jen odvádíte svoji práci.....
Moc vám všem děkuji, jenom prosím - pokud bych už byla odhlášená z ÚP, platila si každý měsíc ZP a pak by se stalo že třeba jeden měsíc bych si vydělala méně než těch 4000, další pak třeba zase nad...co s tím? Nemůžu se ob měsíc přihlašovat na úřad práce, ne? Ale zase když budu mít výdělek pod 4000...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.