Re: drobné paragony
Jen jsem to četla v diskuzích, tak mě to pořád vrtá hlavou, zda to dělat či ne, a protože jsem ještě neměla kontrolu z FÚ, tak nevím, jak se na to FÚ tváří? Dělám více firem a nedělala bych zřejmě nic jiného než razítkovala, tak děkuji, uklidnila jste mě :-)
co a jak s doklady najdete zde
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/danove-doklady
Pro ty co nesledujou aktualní vývoj je důležité hlavně asi toto:
Dodatečné informace (např. údaje o předkontaci, o archivaci, razítka „došlo dne..“ apod.) by
od 1.1.2013 neměly být na daňový doklad z důvodu zachování neporušenosti obsahu
daňového dokladu po celou dobu jeho „života“ doplňovány. Daňový subjekt by měl případné
dodatečné informace (údaje) zaznamenat buď v evidenci pro účely daně z přiděné hodnoty,
kterou je povinen vést ve smyslu ustanovení § 100, popř. § 100a zákona o DPH, případně
jiným způsobem, kterým neporuší původní obsah daňového dokladu. Nicméně pokud budou
přesto na daňový doklad doplněny údaje nad rámec povinných náležitostí daňového dokladu,
přičemž obsah daňového dokladu požadovaný podle zákona o DPH doplněním těchto údajů
zůstane nezměněn, bude takový daňový doklad považovaný za neporušený.
>>>>>>>dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>skutečně razítkujete od dodavatelů každý paragon,
>>>>>>>který dáváte do pokladny?
>>>>>>>Děkuji za názory
>>>>>>samozdřejmě že NE
>>>>>>Kde jste k tomu proboha došla ?
>>>>>Jen jsem to četla v diskuzích, tak mě to pořád vrtá
>>>>>hlavou, zda to dělat či ne, a protože jsem ještě
>>>>>neměla
>>>>>kontrolu z FÚ, tak nevím, jak se na to FÚ tváří?
>>>>>Dělám
>>>>>více firem a nedělala bych zřejmě nic jiného než
>>>>>razítkovala, tak děkuji, uklidnila jste mě :-)
>>>>to byly asi hodně staré diskuze.
>>>>Ty novější by byly naopak o tom, že daňové doklady
>>>>nesmíte pozměnit
>>>Takže do nich nepíšete ani vypočítané DPH (tam, kde
>>>není uvedeno)? Já si tam vpisuju částku DPH, aby se
>>>mi
>>>to lépe kontrolovalo.... Ale to bych nejspíš taky
>>>neměla...
>Tak ani nekontujete faktury? A co doplňování zakázek
>na faktury a na zjednodušené doklady v pokladně?
>Děkuji za názory
Nekontuji faktury ani k nim již nelepím košilky
Ani neuvádím na doklady zakázky
Jednou za čtvrtletí / u některých firem za rok / vytisknu kontaci a tu založím k přehledům faktur
Ale záleží na velikosti firmy, na jejich zvyklostech
Někde je nutné, aby někdo schválil fakturu k zaúčtování a doplnil informaci, kam se mají které položky z faktury zaúčtovat
Externí účetní, malé firmy, o pokladnu se stará jeden člověk (většinou jednatel )
Faktury přijaté - pořadové číslo faktury doplňuji na pravý horní roh, každý měsíc nová číselná řada. Datum přijetí neuvádím, neb ho neznám. Ale po dohodě s klienty zadávám faktury do účetního SW 2-3 dny po vystavení faktury. Na zaúčtovanou fakturu dám razítko "zaúčtováno"
Pokladní doklady výdajové - paragony lepím na list papíru a ke každému paragonu napíši pořadové číslo (samozřejmě kopíruji termotisky), na konci měsíce vytisknu za zaúčtované doklady malé výdajové pokladní doklady z účetního SW a na tento tisk doplním razítko "zaúčtováno"
Na paragony nic nedopisuji, částky odpočtu DPH jsou uvedeny v sestavě DPH
Kontroluji podle sestavy DPH klasickým propočtem, zda základ DPH odpovídá částce DPH. Když nesouhlasí, "přehodím" si sestavu do exelu, doplním vzoreček a kontrola se mi už udělá u jednotlivých řádků v podstatě sama
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.