Re: Neuvedené DIČ na faktuře přijaté
Super. Děkuji. Četla jsem, že se teď do dokladů nesmí nic dopisovat a opravovat a že fa nad 10 tis. bez DIČ nemůžu uplatnit, tak jsem měla strach.
já bych určitě nic nedopisovala (od 1.1.2013 se na DD žádná náležitost nemá doplňovat), buď si nechte poslat nové DD s DIČ nebo nechat tak, ale při kontrole FÚ můžete případně dokazovat dalšími doklady, že k plnění opravdu došlo
ten 1. článek už není aktuální, DIČ muselo být vždy uvedeno, ale tuším od r. 2012 už toto v ZDPH není, pokud tedy chybí jakákoli náležitost, budete muset prokazovat, že došlo k plnění - u zboží to bude určitě menší problém než u služeb
Četla jsem si § 73 a nikde tam o chybějícím DIČ a výjimce nepíšou, takže to chápu tak, že prokázat jinak. Jak se to prokazuje u zboží?
Tak jsem si to četla a je tam napsané, že DIČ být uvedeno musí, takže z toho vyplývá, že buď ty DD nechám opravit, nebo nechám tak, pak ale DPH nemůžu uplatnit. Co když mi ale dodavatel nestihne poslat ty opravené DD do 27.1.?
Tak je pošle později, vždyť FU nijak nezkontroluje jestli jste si opravený doklad vyměnili před 27.1. nebo až po něm. Důležité je že založený doklad bude mít do budoucna všechny náležitosti daňového dokladu
už jsem psala, že články nejsou aktuální, DIČ tam být nemusí aktuální znění je: §73 odst. 5) Neobsahuje-li doklad pro prokázání nároku na odpočet daně všechny předepsané náležitosti daňového dokladu, lze nárok prokázat jiným způsobem.
Aha. Děkuji. Přijde mi to nesmyslné, kvůli tomu, že na faktuře není uvedeno DIČ, dokazovat, že zboží bylo opravdu dodáno, ale když DIČ uvedeno je, pak je všechno OK... Ještě jednou moc děkuji. Hezký den.