Re: DPH a paušál na auto
Ano, paušál ve výši 4.000 / měsíc. Ale odpisy a další výdaje bych krátila skutečným poměrem služebních x soukromých jízd. Ve výdajovém paušálu na auto jsou zahrnuty jen PHM a parkovné.
PHM si evidujete jako nedaňový výdaj a DPH uplatníte. Pročtěte si §75 ZDPH, odstavce 2 a 4. Měla byste asi stanovit kvalifikovaný odhad, nakolik se bude auto používat v tom roce soukromě a tím poměrem DPH krátit. Na konci roku provést přepočet dle skutečně ujetých km a pokud se od předpokladu budete lišit víc, jak 10%, musíte rozdíl dodanit.
Z toho plyne, že pokud chcete nárokovat z PHM DPH, musíte vždy vést knihu jízd.
No já myslel, že když je napsáno "U plátců daně z přidané hodnoty se zahrne do daňových výdajů cena za spotřebované pohonné hmoty bez daně z přidané hodnoty, jestliže je tato uplatňovaná jako odpočet daně z přidané hodnoty.", tak že by se měl základ (cena bez daně) zahrnout do daňových výdajů.
No, přiznám se, že té vaší větě vůbec nerozumím. Já vycházím z předpokladu že z hlediska daně z příjmů uplatňuje místo skutečných výdajů na PHM paušál, proto bude základ daně pro DPH nedaňovým výdajem ( nedaňovým pro účely daně z příjmů). Ale pro účely DPH to bude klasický základ daně + DPH........
Lépe to už asi neumím vysvětlit. Z Vaší odpovědi mi plyne, že byste chtěl dávat do výdajů daňově uznatelných z hlediska daně z příjmů jak paušál, tak skutečný výdaj za PHM?? Nebo už bych měla jít spát? :o))
Nene, já z té věty chápu to, že když uplatňuji DPH ze spotřebovaných PHM, tak základ má být zahrnut do daňových výdajů. Obojí současně, tedy paušál i základ v daňových výdajých určitě nepůjde.
Mimochodem, není to moje věta, jedná se o doslovný přepis pokynu D-6 k §24, odst. 2, bod 22
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.