Re: pozastavení odpisu a následný prodej
Vecpu se k vám s dotazem - píšete, že "Takže účetní odpisy v roce 2013 pojedou dál a já v DAP na ř.50 upravím o tyto účetní odpisy základ daně (zvýším ho). "
Myslím si dobře, že tyto účetní odpisy , které budou zaúčtované na 551 se normálně započítávají do DAP ř.10 (jako náklad) a potom po přičtení ř.50 (vlastně součtového řádku 70) se základ daně na ř.200 nezvýší ne ? Asi taky budeme muset přerušit daňové odpisy tak to tady studuji abych to udělala dobře. Děkuji za vaše názory
účetní odpisy jsou normálně zaúčtované na 551xxx - tedy jsou v nákladech. Účetní odpisy jsou daňově neúčinné, daňově uznatelné jsou pouze daňové odpisy. Každá účetní jednotka si účetní odpisy stanovuje sama na základě předpokladu opotřebení majetku (věrný obraz účetnictví). Toto stanovení se nemusí shodovat s předpisy, které nám upravuje §26-31. Některé firmy majetek, který má stanovený 5 let odpisování, odepíše účetně třeba za 3 roky (to mohou, ale musí to daňově zohlednit) Ve chvíli, kdy se rozhodnu v roce 2013 odpis neuplatnit (uplatnit odpis není moje povinnost, pouze právo), mám účetní odpisy vyšší než daňové. TZ. např. se zaúčtovanými odpisy máme ztrátu 200 000.(základ daně) Účetní odpisy jsou ve výši 202000. Já o 202 000 zvýším základ daně, takže mi základ daně vyjde 2000.(zvýšila jsem základ daně) Prostě nechci odepisovat, nechci ztrátu, chci si možnost nákladů schovat na příští roky, protože o možnost odepsat majetek nepřicházím, zatímco o možnost uplatnit ztrátu přicházím po 5 letech. Doufám, že jsem to popsala správně.
Moc děkuji, máme nastavené, že účetní se rovnají daňové a letos ty daňové nechceme uplatnit. Musím si opravit směrnici aby ty účetní odpidy pokračovaly a nebo se na to vyprdnu a budu dělat jiné účetní a jiné daňové až od dalšího nákupu. Já vím, že účetní přerušit nelze, ale stát o daně neokradu, jenom bude trochu zkreslený obraz firmy. Ale jsme tak malá firma, nevím komu by to vadilo. Ještě se tu o tom poradíme. Ještě jednou děkuji alespoň jsem si to potvrdila, že to chápu dobře.
my také máme účetní=daňové, má to asi hodně firem, prostě z důvodu jednoduchosti. Myslím, že hlavně auditoři lpí na stanovení účetních odpisů dle předpokladu, jak se bude majetek opotřebovávat. Je to z hlediska účetnictví určitě lepší. Kontroly z FÚ to ale vůbec nezajímá, ty zajímají úplně jiné věci :-)
Já jsem se pro rovnost účetních a daňových odpisů rozhodla asi na podobném základě jako vy. Malá firma, málo majetku, holt teď máme tak vysokou ztrátu, že jsme k tomuto kroku ohledně pozastavení odpisů přikročit museli, takže mě každý rok při sestavování DAP čeká porovnávání...a s tím spojené úkony - ale zas budeme o něco chytřejší.
Jsem v té pozici, že mohu rozhodnout. Jsme malá firma, audit nemáme, koho jinýho bude zajímat HV? Napadá mě jenom pokud bychom potřebovali půjčit Kč od banky (v tom případě by to bylo pro nás ještě lepší). Píšete nést zodpovědnost, nevím kdo by mi to vytýkal. Jak jste jistě pochopila nejsem vystudovaná účetní (tý by to asi nedalo), k účetnictví jsem přišla jak slepý k houslím a tak si to pokud to jde trochu zjednodušuji. Ale chápu, že to není správné.
teď jsem nějak zamotala...jakou změnu jste dělala? Že jste při nákupu nového majetku stanovila účetní odpisový plán, který byl jiný než daňové odpisy....nebo jste při pozastavení daňových odpisů....měnila původní účetní odpisový plán? Ten se samozřejmě měnit dá.
- na začátku byly stanoveny odpisy daňové (s tím, že daňové=účetní)
- do účetního SW tak vlastně nastaveny na začátku jen daňové odpisy
- při přerušení daňových odpisů jsem v kartě majetku nastavila účetní odpisy tak, že účetní odpisy kopírovaly do té doby uplatněné daňové odpisy. Jen od roku přerušení se začaly odpisy rozcházet.
No však jo....já při zadání majetku do sw..zadám požadavek účetní=daňové. V kartě mám dvě kolonky-v jedné jsou daňové odpisy (roční) a v jedné účetní odpisy (celkově rovny daňovému ročnímu odpisu - rozpočteny do 12 měsíčních odpisů). V roce přerušení daňového odpisu se v kolonce daňových odpisů objeví nula a v kolonce účetních odpisů se nic nemění...jede se podle původního účetního odpisového plánu (který se rovnal původnímu daňovému odpisu). Takže od roku pozastavení se jasně musí odpisy rozcházet a úpravu provedeme jen v daňovém přiznání. Já mám pocit, že tu všichni mluvíme o tomtéž, jen si nějak nerozumíme???Je pravda, že mě se software při úkonu pozastavení odpisů zeptal, zda chci přerušit rovnost účetních a daňových odpisů, které byly původně nastaveny. Program by mi prostě umožnil pozastavit i ty účetní odpisy....takže by stále byla zachována rovnost mezi účetními a daňovými odpisy...což je samozřejmě špatné. Ale to Johana dělat nechtěla nebo ano??
asi záleží, jaký máte program. Já měla v programu od počátku stanovený jak účetní tak daňový odpisový plán.Podle účetního plánu se provádělo účtování, daňový plán tam byl jen dívání. :-) Účetní odpisy budou pokračovat, tak jak byly nastaveny původně (shodovaly se s daňovým plánem) . Daňové odpisy se o rok prodlouží.
>>>>>Moc děkuji, máme nastavené, že účetní se rovnají
>>>>>daňové a letos ty daňové nechceme uplatnit. Musím si
>>>>>opravit směrnici aby ty účetní odpidy pokračovaly a
>>>>>nebo se
>>>>>na to vyprdnu a budu dělat jiné účetní a jiné daňové
>>>>>až od dalšího nákupu. Já vím, že účetní přerušit
>>>>>nelze,
>>>>>ale stát o daně neokradu, jenom bude trochu zkreslený
>>>>>obraz firmy. Ale jsme tak malá firma, nevím komu by
>>>>>to vadilo. Ještě se tu o tom poradíme. Ještě jednou
>>>>>děkuji alespoň jsem si to potvrdila, že to chápu
>>>>>dobře.
>>>>
>>>>Jste v pozici, kdy můžete rozhodnout o zkreslení HV?
>>>>A
>>>>nést zodpovědnost za toto rozhodnutí?
>>>>Je to těžké, "rozhodit" v účetním SW u karty majetku
>>>>účetní a daňové odpisy? Dělala jsem to v SW Pohoda,
>>>>práce na cca 5 minut.
>>>****
jo už to vidím, Johano, rozhodně účetní odpisy nepozastavujte shodně s daňovými.....to neee
>>>Jsem v té pozici, že mohu rozhodnout. Jsme malá
>>>firma, audit nemáme, koho jinýho bude zajímat HV?
>>>Napadá mě
>>>jenom pokud bychom potřebovali půjčit Kč od banky (v
>>>tom případě by to bylo pro nás ještě lepší). Píšete
>>>nést zodpovědnost, nevím kdo by mi to vytýkal. Jak
>>>jste
>>>jistě pochopila nejsem vystudovaná účetní (tý by to
>>>asi
>>>nedalo), k účetnictví jsem přišla jak slepý k houslím
>>>a tak si to pokud to jde trochu zjednodušuji. Ale
>>>chápu, že to není správné.
>>>
>>Když se firma dostane do insolvence, tak bude mít
>>jednatel problém. Jsem účetní a uvedenou změnu jsem
>>dělala, proto jsem psala o tom, že to poměrně snadno
>>lze
>>upravit v SW.
>***
>A jak to udělat, když už mám u auta 2 roky odepsaný a
>zbývají mi 3 roky a u druhého stroje mi zbývá už jen
>rok ? Jde to vůbec v průběhu změnit ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.