Re: Cizinci a RZD nebo povinnost přiznán
Tak tato odpověď je už konkrétnější. Volala jsem si teď na jeden FÚ na závislou činnost a paní mi nebyla schopná jasně vysvětlit, jaké podmínky musí být splněné, abych mohla udělat Slovákovi RZD. Musím posuzovat práci v ČR celkem aspoň 183 kal. v dní v roce? Musí tu mít trvalý pobyt? Ale oni tu pobyt nemají, třeba přejíždějí sem za prací přes hranice. Mohu udělat RZD bez problémů jen pokud pracoval jen v ČR? Jen celý rok? Část roku? Kdy musí podat přiznání? Atd.atd. Tvrdila, že abych mohla udělat RZD a uplatnit mu celoroční slevu na poplatníka (ta je vždy celoroční, že), musím posuzovat práci v ČR aspoň 183 kal. dnů. Radši prý ho mám poslat udělat přiznání. Ale já potřebuji vědět, komu můžu to RZD s uplatněním slevy na poplatníka udělat, nepotřebuji radu, že ho mám radši poslat udělat přiznání.
Mám tak nějak zafixováno z dřívějška, že RZD mohu Slovákovi udělat bez ohledu na to, jak dlouho v ČR pracoval, pokud mi doloží potvrzení o zdanitelných příjmech od předešlých českých zaměstnavatelů v roce a uplatnit mu slevu na poplatníka a tím vyrovnat českou daň. I když tady v ČR pracoval např. od února do března a pak od listopadu do prosince. Mohu nebo nemohu?
Teď jsem na jiném FÚ zjistila něco, co už je mi srozumitelné: Já mu můžu udělat RZD z českých příjmů s uplatněním slevy na poplatníka bez ohledu na to, jak dlouho v ČR pracoval. Vratku dostane. A na něm pak je, aby si zjistil, zda je povinen podat přiznání a na kterém FÚ, podle toho, kde je rezidentem (slovenském nebo českém). Např. pokud měl ještě příjmy v SK a je rezidentem slovenským, musí podat přiznání na Slovensku a uvést svoje celosvětové příjmy. Já mu vystavím potvrzení o zdanitelných příjmech a pokud jsem mu udělala RZD, toto na něm vyznačím. A on pak sestaví daňové přiznání na Slovensku.
hm, takže se může udělat RZD rezidentům i nerezidentům... slevu, co se týče slováků, dávám vždy. Je mi ale divné, že je na něm si zjistit FÚ...jelikož pokud bude nerezident, musím ve vyučtování daně toto hlásit a k tomu povinnost podat elektronicky, takže mám dojem, že bychom rezidenství měly sledovat i my, proto jsme toho svého pro svůj klid a v jeho dobro poslala na FÚ. Myslím, že ve vašem případě to nerezident je, jelikož sice dosáhne 183, ale nemá tu ani bydliště a životní zájmy má na slovensku a to se prý sleduje jako první skutečnost ...mám prvního asinerezidenta a jsme z toho taky mimo ... :-(..asi mě plete to, že čechům nesmím udělat RZD, když mají povinnost podat DP....slovákům můžu, ikdyž ti, pokud jsou rezidenti, povinnost podat DP mají také...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.