Re: prosím zkuš.mzdové: mzdy od ÚP a zda
>Manžel pracoval ve firmě, která šla v roce 2012 do
>insolvence. V únoru 2013 dostal náhradu mzdy od úřadu
>práce, k tomu dostal dopis Oznámení o uspokojení
>splatných mzdových nároků s podrobným vyúčtováním (HM, odvody
>SP, ZP, daň ze mzdy, ČM).
>
>V roce 2013 měl pouze příjmy od jednoho zaměstnavatele
>a ty příjmy (vyplacené v čistém) od úřadu práce. Má
>povinnost podat daňové přiznání?
ano, má.
>
Aha, děkuji. Takže myslíte, že nestačí přiložit k přiznání tento dopis? Mám tam ještě jednu nejasnost: jeden měsíc (kdy v tom mělo být odstupné) měl dostat manžel vyšší částku. ÚP poslal nižší (do jejich limitu, to chápu), ale odvody provedené dle toho dopisu byly spočítány z té vyšší částky, co neobdržel. Nevíte něco o tomhle?
Paní Renato, děkuji. V tom dopise z ÚP, kde vyčíslovali odvody, jsou odvody z té správné hrubé mzdy (vysoké). Myslíte to tak, že do DP byste dopočítala hrubý příjem z toho čistého, co skutečně obdržel? To mi přijde logické, protože by to byl skutečný příjem. ALE jakou byste dala už odvedenou daň? Když na tom dopise je daň vypočítaná z té vysoké částky, kterou nikdy neobdržel?
Moc děkuji. Ano, je tam uveden čistý příjem skutečně odeslaný (s odůvodněním, že je to max.částka, kterou ÚP může odeslat). Ale taky je tam uvedený ten původní vysoký hrubý a z tohoto vysokého hrubého spočítaná daň ze mzdy a odvody zaměstnance SP a ZP (a to mě právě dost mate).
Nicméně když tohle pominu, tak samozřejmě z toho skutečně obdrženého čistého to vše dopočítat a dosadit tam umím.
tak už to vím :-) - mám info z ÚP
Dostala jsem odpověď z ÚP: musíme požádat zaměstnavatele - resp. v našem případě ins. správce - o vystavení potvrzení o zd.př. na tyto mzdy obdržené z ÚP. Je to povinnost zaměstnavatele. Takže předpokládám, že to bude na ř.5 a dále a tedy by vše mělo být jasné :-).
Děkuji všem za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.