Re: Nedodělek na přelomu roku - účtování
Děkuji za odkaz, pročetla jsem.....ale přesto si nejsem jista, zda uvedené mohu vztáhnout k tomuto příkladu.
V předávacím protokolu je přesně uvedeno, že se obě strany dohodli, že do konce ledna dodavatel dodá přesně stanovenou součátku, kterou jsme vlastně i ihned objednali. Mám za to, že jsme tedy již dokonce k 31.12.2013 věděli, že budou ještě na tuto zakázku vynaloženy náklady na nákup součástky a i cenu bylo možné od prodejce zjistit.....tudíž si myslím, že se nejednalo o případ, který je v odkazu uveden, že se ještě neví jak vše bude řešeno v roce 2014....a částka byla zjistitelná, tudíž by se nemělo jednat o dohadnou položku. Obávám se, že by mi mohl FÚ následně vyhodit z nákladů roku 2014, pokud bych tam nechala...
Prozatím jsem účtovala vždy jen nedokončenou výrobu, s tímto zkušenosti nemám, proto váhám. Uvítám názory dalších. Děkuji
-polozky/
>
>Děkuji za odkaz, pročetla jsem.....ale přesto si
>nejsem jista, zda uvedené mohu vztáhnout k tomuto
>příkladu.
>V předávacím protokolu je přesně uvedeno, že se obě
>strany dohodli, že do konce ledna dodavatel dodá přesně
>stanovenou součátku, kterou jsme vlastně i ihned
>objednali. Mám za to, že jsme tedy již dokonce k 31.12.2013
>věděli, že budou ještě na tuto zakázku vynaloženy
>náklady na nákup součástky a i cenu bylo možné od prodejce
>zjistit.....tudíž si myslím, že se nejednalo o případ,
>který je v odkazu uveden, že se ještě neví jak vše
>bude řešeno v roce 2014....a částka byla zjistitelná,
>tudíž by se nemělo jednat o dohadnou položku. Obávám se,
>že by mi mohl FÚ následně vyhodit z nákladů roku 2014,
>pokud bych tam nechala...
>Prozatím jsem účtovala vždy jen nedokončenou výrobu, s
>tímto zkušenosti nemám, proto váhám. Uvítám názory
>dalších. Děkuji
je mi jasné , že to není přesně Váš případ. Tam je důležité toto
"Na dohadné účty pasivní lze tedy účtovat položky, které nelze vyúčtovat jako obvyklý dluh (např. nevyfakturované dodávky). Je však nutné zdůraznit, že takto lze účtovat o nákladech, které byly v daném účetním období skutečně realizovány, pouze nebylo možné je zaúčtovat. ", což se v rozsudcích opakuje.
Náklady určitě do roku 2013 ne, ale můžete část výnosu účtovat na 384
Moc děkuji. Teď už mám tedy hlavu pěkně zamotanou :-). Rozumím, co mi chcete říct, že předání dané součástky proběhlo až letos.... také bych nejraději dala do roku 2014, ale z předchozích kontrol z FÚ se obávám, že se jim nebude líbit, že je to k zakázce roku 2013....důkladně mi kontrolovali nedokončené výroby a zda v roce, kde mám výnosy mám i všechny náklady....
Nevím, jak zdůvodnit, že si vyjmu určitou částku z výnosů a převedu do roku 2014. V předávacím protokolu je přímo uvedeno, že součástka bude dodána zdarma, ona je to v podstatě reklamace, součástka odstraní jistou funkční nepřesnost, na kterou se přišlo v době testování (před předáním) a bylo to těsně před Vánoci a nedala by se součástka již z ciziny sehnat, tak se dílo předalo již s takovým ujednáním, protože odběratel trval na dodržení smlouvy a uzavřením zakázky v roce 2013. A já se s tím teď mám popasovat :-(.
Už jsem chtěl podpořit Vaše stanovisko, protože je docela logické, jenomže....
...jenomže jsem si vzpomněl, že před rokem jsme řešili obdobný případ s tím rozdílem, že částka byla řádově vyšší. A tehdy jsme nakonec časový nesoulad mezi náklady a výnosy řešili právě časovým rozlišením výnosů a to právě proto, že lze rozlišovat pouze takové události, které SKUTEČNĚ proběhly.
To, že jste celou zakázku zaúčtovali do výnosů, ještě neznamená, že se jedná o výnos roku 2013. Ten výnos je podmíněný dodáním součástky a to bude v roce 2014.
Jinka má naprostou pravdu, ostatně jako vždy.
Děkuji. No mě logicky taky zní, ale vím, že dle zákonů je vše nelogické :-).
No asi se vážně přikloním k tomu roku 2014, jen ty výnosy se mi pořád nějak nezdají. Uvedená součástka totiž není v původním rozsahu (dle smlouvy)...při zkušebních testech se prostě prokázalo, že by tato součástka zabránila určité nepřesnosti, tak se dohodlo, že se dodá....
A výnosy byste případně převedli do roku 2014 ve výši, který by pokryl uvedenou částku? Protože zakázka je samozřejmě v hodnotě mnohem vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.