Vlákno názorů k dotazu Exekuční srážky z vratky daně ANO/NE? od jasná. - Re: Exekuční srážky z vratky daně ANO/NE Opravdu pro...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2014 12:22

jasná. (neregistrovaný)

Re: Exekuční srážky z vratky daně ANO/NE
    Opravdu pro srážky z RZD chybí opora v zákoně. Takže ať uděláte tak, či onak, může to být dobře i špatně. Osobně nesrážím.

• 12. 2. 2014 12:29

Lenka66 (neregistrovaný)

Děkuji. Dříve jsem to řešila tak, že jsem dotyčným doporučila podat DAP-udělali-přeplatek dostali. V loňském roce ale již začali chodit s tím, že jim to stejně exekutor sebral.

• 20. 3. 2014 15:03

Lenka66 (neregistrovaný)

Dobrý den,
    zaslala jsem dotaz ohledně výše uvedené problematiky na Exekutorskou komuru ČR. Zde je jejich odpověď: "přeplatek na dani z příjmu fyzických osob tvoří část záloh na daň z příjmu, které byly ze mzdy povinného zaměstnance odvedeny, a netvořily tak základ pro výpočet srážky. Jestliže by tyto zálohy ze mzdy zaměstnance odvedeny nebyly (popř. v menším rozsahu), byly by takové částky součástí čisté mzdy, a tedy i základem pro výpočet srážek, které by za takových podmínek byly vyšší. Pokud by přeplatek na dani z příjmů fyzických osob nebyl do čisté mzdy zaměstnance zahrnut, jednalo by se o obcházení zákona.
    Tato situace ale dle názoru Exekutorské komory ČR liší od situace, kdy je vyplácen zaměstnanci tzv. daňový bonus."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).