Re: Exekuční srážky z vratky daně ANO/NE
Počítala jsem to dle rad odsud:
- Nezabavitelná částka já, manžel, dcera
- co bylo nad 9097 ještě nad nezabavitelnou na nás tři, bylo odebráno bez omezení (s přeplatkem a bonusem měl vysoký plat)
- zbytek nad nezabavitelnou na třetiny - 1/3 šla na nepř.pohl.
- vycházelo to tak, že bonus POČÍTALA
- když jsem se na ni ohradila s tímto výpočtem a s informací odtud, že na bonus nesmí s exekuční srážkou, řekla mi že může a co s tím jako chci dělat...no asi už nic no, od exekutora těžko něco dostanu zpět. Stejně jsme to již splatili, ale stve mě, že si toto může účetní dovolit.
Otázkou je, co Vy nazýváte bonusem. Bonus není sleva na dítě, bonus je to, co člověk dostane navíc, když už po odečtení slev vyjde daň nulová a ještě nebylo odečtené celé zvýhodnění na dítě jako sleva. Pak to, co zbývá z toho zvýhodnění, se nazývá bonusem a to se přičítá k čisté mzdě. Nebo pokud měl za předchozí rok tak nízké příjmy, že to zvýhodnění se celé nemohlo odečíst a vznikl mu tedy nárok na bonus, který dostal v ročním zúčtování. Tak tento bonus se při exekuci nesráží.
Pokud šlo jen o vratku daně, tak ta se sráží (teda sice to není ze zákona dost jasné, ale většinou ji sráží).
Já tomu rozumím, měl nárok na bonus, protože měl odpracovaných jen 7 měsíců, zbytek ÚP, navíc v RZD má zvlášť rozepsáno přeplatek na dani a daňový bonus. Prostě mu to počítala do příjmu pro srážku exekuce a nikdo s tím nic neudělá, bohužel...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.