Re: Položky v části E v daňovém přiznání
No teĎ jsem četla ZDP a dočetla jsem se, že příjmy a výdaje se nemůžou upravit o přijaté a zaplacené zálohy, tak mě to otrávilo, protože jsem si to tam započítala. Platila jsem zálohy na elektřinu, ale vyúčtování mi přišlo až v říjnu, kdy mi vrátili rozdíl. Podnikání jsem přerušila k 31.8.2013, ale protože jsem ještě neměla vyúčtování, tak jsem k 5.9. zaplatila zálohu na elektřinu, aby mi něco nechybělo. V říjnu mi pak vrací. To tam tu zálohu nemůžu přičíst, když jsem ji zaplatila? A pak mám jen odečíst ten rozdíl z faktury? To jako o tu zálohu mám přijít (jako myslím, výdajově? Poradíte xx? A nebuďte takový kruťák, jsem už unavená.
Takhle se těžko odpovídá, vždy potřebuji vidět, co je a jak zaúčtováno.
Zaplacená záloha (FPZ) se stává pohledávkou, přijatá záloha (FVZ) se stává závazkem. Do vyúčtování.
Když řešíte § 23/8/b/2 ZDP, upravuje se o pohledávky a závazky s výjimkou právě výše uvedených záloh, které se staly pohledávkami a závazky (do vyúčtování).
Je otázkou, zda závazkem může být i vyúčtování, které dorazilo později. Někdy ano, někdy ne. V praxi mohou nastat různé situace.
Jak už je uvedeno výše, aby se dalo pokud možno správně poradit, je třeba vše vidět, mnohdy rozhodují maličkosti.
Já sken nemám, abych Vám to oskenovala. Takže Vám jen můžu říci, že jsem Vyúčtování (tedy fakturu) dostala až po skončení podnikání - až v říjnu a poslední zálohu 1310 Kč jsem zaplatila taky po skončení podnikání, tedy přesněji 5.9.2013. Konec podnikání mám k 31.8. V tom vyúčtování (faktuře)jsou zaúčtovány všechny zálohy včetně té z 5.9. a vracími 2150 Kč. Takže má otázka zní, bude ta záloha 1310 Kč zapsána v tabulce E a potom ta faktura na 2150 Kč také v tabulce E? Jen mi stačí toto říci. Myslím, že jsem vše podstatné napsala. Děkuji za pochopení a radu.
Musím dát za pravdu xx, při ukončení činnosti se přičítá a naopak odečítá řada položek (pohledávky, závazky, zásoby). U základu pro daně a sociální se tyto položky zohledňují, u zdravotního kupodivu stále ne (příjmy - výdaje). Zajímavé je, co se s těmito položkami u zdravotního má správně dít potom, až se z nich stanou příjmy a výdaje - OSVČ je ukončená, nemá povinnost podávat přehledy ....
Teď jsem to taky našla na internetu. Takže v dalším roce nic nemusím řešit, když nemusím podávat přehled ZP, když už nebudu podnikat?
Pane Brabec poraĎte mi prosím ještě? Takže zálohy zaplacené do 31.8.. kdy jsem podnikala jsou daňově uznaným výdajem. Doplatek zálohy 5.9. už není výdajem a nepatří ani do úpravy ZD (tabulka E v DP) a faktura vyúčtování za elektřinu vystavená až 10/13 patří do úpravy jen ve výši nákladů za elektřinu do 31.8. mínus ty zálohy zaplacené do 31.8.? Je to tak? Ať už mě to netrápí.
Já bych se víc než datumů držel souvislostí. Do výdajů bych zahrnul částku odpovídající spotřebě elektřiny pro podnikání (jestli k 31.8. nebo zohledníte třeba nutnost vyklizení prostor, to záleží) minus zálohy již uplatněné jako výdaj.
Protože bylo všechno vyúčtováno a zaplaceno v jednom zdaňovacím období, nedával bych to do úprav, ale všechno do příjmů a výdajů, ty úpravy mají význam hlavně při ukončení činnosti ke konci roku.
Vyměřovacím základem pro ZP od roku 2006 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Tak z toho bych chápala, že když doplácím dluhy a obdržím nesplacené pohledávky po ukončení podnikání, tak že to do toho taky patří.
Jestli to po ukončení SVČ jsou příjmy ze SVČ, anebo už "ostatní příjmy" - které ale už "byly zdaněny" (byl o ně upraven ZD při ukončení), takže zákon o dani z příjmů na ně řekněme povětšinou dlabe - kromě prodeje zásob za vyšší cenu než činila úprava.
Navíc dotyčný už nemá povinnost podávat přehled k ZP, tak jak to provést technicky? Spokojil jsem se se závěrem, že:
a) kdo upravoval ZD třeba kvůli změně režimu výdajů a dál podniká, dává to do základu pro ZP při zaplacení
b) kdo činnost ukončil, nezaplatí nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.