Re: Důchodce na DPČ
>>>>Dobrý den, prosím o radu . Přijímáme starobního
>>>>důchodce na DPČ. Mám sepsanou smlouvu. Má podepsat
>>>>prohlášení, když nemá odpočet na dani? Mám ho
>>>>přihlásit na OSSZ
>>>>a na zdr. pojišťovně? Prosím pomozte, ještě jsem
>>>>takový případ neměla. Děkuji.
>>>
>>>Ano, budete odvádět ZP a SP, tak ho musíte přihlásit.
>>>Jestli nemá prohlášení podepsáno jinde, může podepsat
>>>u vás.
>>Moc děkuji.
>Teď mě napadlo, nastupuje v půlce měsíce a pokud
>nebude mít 2500 Kč tak jak to bude? Ke 20.2. 14 ho teď
>přihlásím a po zjištění, že nemá k výplatě 2500 Kč za
>únor, ho odhlásím k jakému datumu ze zdr. pojištění? Musí mě nějak doložit, že je důchodce?
Na sociálku ho přihlásíte (nebo zatím nepřihlásíte) podle toho, jak je dohoda sepsaná (jedná se o ZMR nebo ne? Jak je smluvená částka odměny?). Na ZP ho přihlásíte, až v měsíci dosáhne 2500 Kč, pak ho přihlásíte zpětně. Když nedosáhne, nepřihlásíte ho. Když dosáhne, přihlásíte, když pak zase třeba nedosáhne, odhlásíte. A tak pořád dokola.
Bude mít kolem 4000 Kč. Takže počkám podle první výplaty za únor a potom teprve přihlásím na zdr. pojišťovnu. Na sociálku tedy podle smlouvy už k tomu 20.2. Děkuji.
Ještě mám zaměstnance, který marodil od 27.1.2014 do 17.2.2014. Příloha k žádosti na sociálku má mít rozhodné období 1/2013-12/2013? Děkuji
Abyste mohla určit, zda je jedná nebo nejedná o ZMR, musíte napsat, jak je dohoda sepsaná. Jen podle toho se totiž určí, zda jde o ZMR nebo ne. Pokud by to bylo ZMR, pak když nevydělá ani 2500, SP se neodvádí. Pokud by to nebylo ZMR, bude se odvádět SP, i když nevydělá 2500. Takže zjistit toto je důležité.
U ZP ZMR nerozhoduje, tam je to u DPČ tak, že když nevydělá 2500 - neodvádí se, vydělá 2500- odvádí se.
K druhému dotazu - ano, uvádí se 12 měsíců před měsícem začátku nemoci, takže pokud nemoc začala v lednu 2014, pak to budou měsíce 1-12/2013 (pokud tedy u Vás celý ten rok byl zaměstnaný).
Pokud je DPČ psána tak, že tam není uveden výdělek 4500 Kč měsíčně, ale je tam uvedeno, že bude pracovat MAXIMÁLNĚ 20 h za týden a 57 Kč (+nějaké prémie) za odpracovanou hodinu, pak se z toho nedá předem určit, jaký bude jeho výdělek a tudíž se jedná o ZMR. Což znamená, že sociální se bude odvádět jen v případě, že dosáhne aspoň 2500 Kč. To slovo maximálně je důležité, protože to znamená, že může odpracovat 20 h každý týden, ale také třeba jen 1 hodinu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.