Re: FAP - číselná řada 2013 nebo 2014
ve zkratce: faktury s DUZP 2013, které obdržím do konce ledna 2014 účtuji klasicky v řadě 2013 (pro přesun DPH používám 345)
Toto masivní používaní účtu 383 vzniklo celkem zbytečně, když se začalo uplatňovat DPH dle data obdržení, ale opakuji - není to špatně
Pro odůvodnění: Jak "účtujete výnosové " faktury?
Tam dáte DUZP 31.12, vystavení 5.1. a bez přemýšlení zaúčtuje v řadě 2013 na 311/602. Nad případným použitím účtu 385 a řady 2014 se ani nezamyslíte.
Zatím ještě pořád mám na těch fakturách řadu z r. 2013 a chtěla jsem to do toho roku i zaúčtovat, ale program měl problém s různými daty u vystavení, UZP a DPH. Když nechám UZP 2013, mám vše zaúčtované v r. 2013, ale protože vystavení je v r. 2014, tak se mi to nezobrazí v neuhr. závazcích. Moc se omlouvám za svou blbost, mohla byste mi blíž popsat svůj postup, kdy to máte vše do roku 2013? Vše účtujete klasicky, ale jak to děláte s tím DPH? Můžete mi napsat i na mail: letochova.k@seznam.cz. Mockrát Vám děkuji.
Můj SW umí bez problémů "přesun DPH "(to účtuji na 345/321, v dalším období automaticky 343/345) , z Vašeho textu bych skoro řekla, že používáte POHODU a s tím Vám bohužel neporadím (ale asi to taky umí)
Zkuste to s novým dotazem na přesun období DPH s názvem vašeho SW
To máte pravdu, my jsme na něj přešli z Ekonoma na základě doporučení jedné účetní a daňové kanceláře. Ale většinou, když něco potřebuji a volám na podporu, tak se dozvím, že to nejde. Účetnictví ještě není tak hrozné, nevím, jestli jste na něm zpracovávala mzdy, to je teprve zážitek :)
Ano mzdy i účetnictví. Mně hrozně vadilo, že se v sestavách špatně filtruje, polovina výstupů nejde exportovat do excelu a saldo je tak nepřehledné (pro mě) že jsem si to radši ručně odškrtávala, což byla, při cca 5 tisicích vystavených faktur ročně, hrozná fuška. A vůbec, jak to není program ve Windows, ale v dosu, připadá mi to hrozně neohebné a uživatelsky nepřívětivé.
Já na něm účtuju od r. 2012 a to už přešli na Windows, ale občas stačí zadat špatně tečku a program hned kolabuje a má problém. S těmi sestavami máte pravdu, já si pro jistotu celý rok kontrolu tak, že si vyjedu pohyb každého účtu, na kterém bylo účtováno, zvlášť a jedu šanon po šanonu a odškrtávám všechny položky taky ručně. Prostě tomu programu nevěřím. A člověk nikdy neví, kdy se mu ty přehledy můžou hodit. Naštěstí jsme střední firma, ale i tak je to děsná práce. Mají tam strašně moc různých sestav, ale málo kdy se mi podaří, že se mi shodují a většinou tam není to, co potřebuju.
Nejvíc mě na Stereu "baví", že si občas zaúčtuje úplný nesmysl a to přesto, že dávám údržbu dat. Na podpoře to nějak odstraní, ale nejsou schopni mi říct, kde se to tam vzalo a jak to můžu preventivně hlídat. Nebo mi řeknou, že to program neumí, ať to zadám ručně, pak je nějaký problém a oni mi řeknou, že za to program neodstraní, protože je tam účtované ručně (ale přitom co jsem si dělala sama, jsem měla dobře). No a pak si vyberte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.