Re: Fa v 2013, dodáno 2014
>>Prosím o radu, byla vystavena fa v roce 2013 na
>>zboží,
>>které se dodává v roce 2014 a i nám to dodavatel
>>fakturuje až v 2014. Jak se účetně řeší rok 2013,
>>protože
>>to je ve výnosech, ale není proti tomu náklad. Nyní
>>jsem ještě navíc zjistila, že došlo i ke změně zboží.
>>
>>Je v tom nějaký problém? Fakturovaná částka zůstane
>>stejná. Děkuji za pomoc.
>
>Přeúčtujte fakturu z výnosů na účet 384 - Výnosy
>příštích období. Tak nějak jsem si myslela, že to budu muset udělat, DPH je odvedeno ve 2013 a do výnosů přeúčtuji 2014. Prostě praxe ve firmách je trochu jiná, než by mělo být. Prodejci vidí svoje zákazníky a za každou cenu se jim snaží vyjít vstříc.
To sice ano, ale problém můžete mít při kontrole FÚ. Jak si zdůvodníte, že vy máte výnosy až v r. 2014? a pro svého odběratele jste vyfakturovali tak, aby to mohl mít v nákladech už v r. 2013? A DUZP v r. 2013, když dodávka zboží i platba v r. 2014?...
Souhlasím, celá záležitost je problematická... jenomže už nastala a teď je třeba ji řešit. A lepší řešení než účet 384 nevidím.
Motivace zákazníků k těmto manévrům je rozdílná. Někdy to je kvůli nákladům, ale někdy taky z důvodu CashFlow.
Setkal jsem se s případem, kdy zákazník (jinak velmi solidní firma)měl schváleno od mateřské společnosti, že např. v roce 2013 může zaplatit za dodávku, ale v dalším roce již ne. O náklady jim nešlo a DPH si uplatnili až v roce 2014, fakturu uhradí ihned. Tj, buď to zákazník "koupí" v roce 2013 nebo nikdy. Dodávka byla za několik mil. CZK a s velmi příjemným ziskem. A otázka zněla : jste schopni nám s tím pomoci ? A pak se rozhodujte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.