Re: Prodej vozu z majetku - ZC nula
Ano, je to tak, ale to už teď neřeším, jestli to tenkrát bylo dobře, je to promlčeno. Teď ta 1000,- za vůz od leasingovky šla přímo do nákladů a vůz jen do evidence majetku za NULU.
Teď, prosím o názor, zda-li nyní budu fakturovat s odkazem na §90, a proto kupující firma neuvidí rozpis DPH (nulovou cenu vozu a naši marži). ? Nemohu vůz prodat jako odpočtové ?
jak jste mohli zařadit majetek za nulu, když kupní cena byla 1000,- Kč?
já jsem vám napsala, že si myslím, že nemůžete uplatnit zvláštní režim dle §90 ZDPH - nic není promlčeno a FÚ uvidí, že jste si u leasingu uplatňovali DPH
podle mě byste měli z celkové ceny odvést DPH, ale třeba vám poradí někdo jiný, já se za odborníka nepovažuji
neznám termín " odpočtové"
>>>>>>-jsme autosalo, autoservis
>>>>>>-vůz z roku 2006
>>>>>>-1.registrace na nás 3/2008
>>>>>>-prodáno Leasingové spol. v 7/2008 dle §90 s 0% DPH
>>>>>>-leasing ukončen v 7/2013 - cena 1000,- + 21% DPH
>>>>>>-v 7/2013 zařazen do majetku tzv. za NULU
>>>>>>
>>>>>>Nyní prodáváme za 100.000,00.
>>>>>>
>>>>>>Myslím si, že vůz prodám dle §90, tzn. že zákazník
>>>>>>(firma) nesmí vidět, že jeho hodnota je NULA, a ze
>>>>>>100.000,- odvedu DPH, jako z marže ?
>>>>>>Takže bohužel si kupující firma neuplatní DPH.
>>>>>>Ano ?
Pro FÚ budu vpořádku, protože odvedu DPH z celé ceny
>>prodejní. Šlo mi o to, abych u kupující firmy ustála,
>>že vůz je prodáván v režimu §90, čili neuvidí rozpis
>>DPH, a nebudou si moct uplatnit DPH na vstupu (není
>>odpočtové).
>už potřetí - nejde o zvláštní režim, ale o prodej
>zboží dle § 13 ZDPH, tudíž kupujícímu vystavíte běžný DD,
>na kterém bude mít základ daně a DPH a bude si moci
>uplatnit nárok na odpočet DPH
Omlouvám se. :-) Děkuji za váš čas !
Bylo to osobní vozidlo a bylo drahé, nepodařilo se prodat, tak si ho Leasingovka nacenila, a za méně než skladovou cenu jsme jej vyfakturovali v 2008 na leasingovku s 0% DPH, dle §90, a spláceli.
Auto sloužilo pro půjčovnu vozidel. A v 2013 nám jej leasingovka prodla za 1000,-+DPH. 1000,- jsem dala hned do nákladů a vůz do evidence majetku za NULU. Teď jej prodáváme firmě.
Z důvodu, že nám jej leasingovaka prodala za 1000+DPH, jsem tedy DPH neschovala pod §90. A nyní nový kupující si uplatní DPH.
Je to špatně?
Ocenění na nulu neřeším, ale nechápu ...
Máte však auto pořízené do 31.03.2009, tj. za období, kdy byl zákaz odpočtu DPH. I když to teď nenajdeme v §§ zákona, musíme přece postupovat dle přechodných ustanovení - tato auta nikdy už nemůžete prodat s DPH.
Je to dost častá chyba a kupující jsou v problému, když si uplatní odpočet DPH, které tam nemělo být.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.