Re: Daňová evidence a dobropis
A víte to určitě? Protože já chodím na rekvalifikaci z účetnictví a měla jsem to tak, ve výdajích s mínusem a on mi řekl, že to mám špatně, že je to příjem, že to musí být v příjmu. Bylo mi to divné, ale nechtěla jsem se hádat. Potom nám ještě tvrdil, že prý v příloze č. 1 do řádku č. 102 výdaje se píší z peněžního deníku veškeré výdaje celkem (tzn. včetně i těch nedaňových) a že prý ty nedaňové výdaje se všechny píší do řádku 105 a pak, že se to rozepíše do tabulky E, tzn. i osobní spotřeba podnikatele atd. Jak se na to díváte vy? Já myslela, že na 102 se píší jen daňově uznatelné výdaje a do E, jen odpisy a nebo různé daňové úpravy? Děkuji za odpověď.
Já dávám do 102 taky samozřejmě jen daňově uznatelné výdaje... Stačí mi k tomu se podívat do pokynů a ejhle:
do řádku vyplňte úhrn výdajů souvisejících s příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona) ovlivňujících základ daně z příjmů fyzických osob podle zákona k 31. 12. 2013.
Mimochodem já dávám do 102 i odpisy HIM, protože podle mě je to normální výdaj dle §24, takže podle mě není důvod je dávat do tab. E.
Já to vidím taky na výdaj s mínusem...
Logicky, kdybych potřeboval zvýšit obrat o milion, tak bych si nechal vystavit fakturu na milion a pak dobropis (ODD) na milion a měl bych to. Ale protože faktura bude výdaj milion, dobropis výdaj mínus milion, tak to bude nula od nuly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.