Re: RZD a Exekuce
Opět budu paní Renatě oponovat. Ve mzdovém účetní 2/2014 na str. 38 je ve článku JUDr. Jana Brebundy jednoznačně psáno, že se z RZD exekuční srážky ani insolvence neprovádějí. Je zde příklad rozsudku Vrchního soudu, sp. zn. 3 VSOL 852/2011, kdy bylo rozhodnuto, že se srážky neprovádějí ani z RZD ani z insolvence.
Já jsem exekuční srážky z RZD nedělala, protože jsem žádala o písemné stanovisko exekutorský úřad a bylo mi písemně sděleno, že se neprovádí, protože chybí opora v zákoně. A samozřejmě co není zakázáno, je dovoleno, někteří zaměstnanci s exekucemi již neuplatňují slevu na poplatníka v měsíci, ale až v roce.
Již měsíc sleduji zda z přeplatku srážet, či nikoliv a jsem z toho upřímně unavena. Vědomí či ano/ne je po měsíci bádání stejné jako na začátku. Jelikož se to týká i mne a i když se jedná jen o vratku 75,- Kč nemám ráda nejistotu a také svou nevědomostí nerada někoho poškodím. Dnes jsem proto i já zavolala a exekuční úřad a bylo mi řečeno, že s RZD NELZE srážet. Jedná se o jiný peněžitý příjem a na ten by musel být vydán zvláštní exe příkaz. Já tudíž 75,- Kč vrátím zaměstnanci v plné výši a i když rozumově bych to jinak pro srážku zahrnula.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.