Re: fa z r.2013 přišla nyní-2013 nebo 14
Osobně bych dala do roku 2014 a převedla přes 383 s ohledem na to, že pak vám nezkazí saldo a navíc ji máte v příloze jako nezaplacenou, ale splatnou podstatně dřív než v březnu 2014. Takto jsme to udělali my. Poctivý a věrný obraz účetnictví tím není porušen a nevypadáte jako firma, která platí dlouho po splatnosti.
To je můj názor.
Pěkný den
Jindřiška
Podle mě byste měli zvážit, kdy proběhly nebo proběhnou práce nebo nákup, které jste hradili zálohou a kdy dostanete konečnou fakturu. Pokud jí dostanete před uzávěrkou, asi bych vypořádání zálohy řešila přes 314 a konečné vyúčtování až přes 383. Ale také samozřejmě záleží, zda ta uhrazená záloha je na práce nebo nákup, které proběhly částečně i v roce 2013, pokud ne, tak bych to netahala vůbec do roku 2013 a pokud ano, tak bych zaúčtovala vypořádání zálohy taky na 314 a jen interním dokladem shodnou částku, jak je zaúčtováno na 314 na 5XX a 389 - do roku 2013. Jak by potom přišla konečná faktura, tak byste museli vynulovat 389 a zbytek by šlo do nákladů roku 2014. Aspoň já bych to tak udělala.
Jak jsem pochopila - nemáte uzavřeno účto, nemáte termín pro příjem faktur - hotové inventury. Pokud Váš SW "ovládá přenos DPH" tak úplně klidně dejte do řady faktur (a do nákladů) 2013 a vykašlete se na "přechodné" účty. DPH uplatníte dle přijetí do kladu
Nezlobte se , ale k Vaší odpovědi - "nekazí saldo". To jako všechnyfaktury , které nejsem schopna zaplatit ve splatnosti si mám účtovat přes 383? - Máte pocit, že to je věrný a poctivý obraz?
Když vystavujete "výnosovou fakturu" s DUZP 31.12.třeba 5.1. tak ji účtujete taky přes "přechodné" účty?
Ne takto to myšleno nebylo. Neměla jsem informace o zaplacené záloze, tudíž již žádná úhrada nebude. Moje poznámka "nekazí saldo" byla směřována k tomu, že v příloze 3 k závěrce uvádíte rozklad faktur po splatnosti a pokud dlužíte za závazky ne vždy se to majitelům líbí a nechtějí to takto. Proto jsme to asi 2x řešili tak, aby to v saldu nebylo. Ale opravu v dotazu zmínka o faktuře k záloze nebyla.
Jinak pokud vystavujeme pohledávku DUZP 31.12.2013 dne 5.1.2014 tak je normálně v roce 2013, ne přes přechodné účty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.