Re: FVE - odpis 240 měsíců - pokrácení
Zúčtovací cykly - pro zelený bonus jsou většinou čtvrtletní, pro prodej elektřiny roční. Nebo jaké jsou uvedené v uzavřené smlouvě u uváděné OSVČ?
Za zelené bonusy 4.Q vystavují faktury okolo poloviny ledna, za prodej elektřiny za celý předchozí rok vystavují faktury ještě dřív.
Ale pokrátit musíte v poměru prodaná elektřina a spotřebovaná elektřina pro soukromé potřeby již u prvního odpisu FVE.
ten přebytek, ale není nárokový, myslím, že se může fakturovat pouze pokud se sjedná, jinak jsou přebytky zdarma. Ale to množství přebytku už je jednou obsaženo v i zeleném bonusu, aspoň tak to chápu já. Takový zjednodušený příklad, číslo ilustrační, vyrobeno 100, z toho 40 spotřebovanáno. Jako zelený bonus se fakturuje 100x za 12 Kč, a plus je možné fakturovat ještě přebytek 60x za nějakého halíře, pokud je sjednáno. V režimu plného odkupu se by se také fakturovalo 100, ale za 14 Kč.
Fakturu za přebytek nevystavuje sám majitel FVE, za něj fakturu vystavuje odběratel (Pražská energetika a pod.)
Samozřejmě, že přebytek je v zeleném bonusu, tam je uvedená celá vyrobená elektřina bez rozlišení, co šlo kam.
Má majitel z toho, že provozuje FVE "nepeněžní" zisk-příjem v tom, že může spotřebovávat elektřinu i pro svůj RD? Nemusí jí od nikoho kupovat. Sám si jí vyrobí.
Jasně, nyní již výrobce nevystavuje faktury, já se držela vaší původní verze, kdy jste psala o vystavování faktur :-) Ale princip je stejný. Ale právě ta výhoda, že nemusí nakoupit elektřinu se mi osobně nejeví jako zisk, protože kompenzace je právě v té nižší sazbě za výkup..
Představte si, že žádný zelený bonus nebude, prostě ho stát zruší.
FVE se pořizuje kvůli výrobě elektřiny. A pokud všechnu elektřinu klient spotřebuje jen pro sebe, pak by měl nastoupit ZDP § 28 odstavec 6. Ale nejsem daňový poradce, nevylučuji jiný přístup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.