Re: nezaměstnaný a DPFO
1. Jestli neměl jiné příjmy, pro které by měl povinnost podávat DP, tak ten první tuto povinnost nemá, také co by zdaňoval, když neměl žádný příjem
2. To se ptáte jako zaměstnavatel na roční zúčtování nebo máte opravdu na mysli daňové přiznání? A v zaměstnání měl za ty dva měsíce uplatněno dítě a jaký měl celkový příjem?
Jenže pokud by měl vyplacené bonusy a podává daňové přiznání a nemá úhrn příjmů 48 tisíc, tak nárok na bonusy ztrácí a vyplacené bonusy jsou daňovým nedoplatkem a musí je vrátit.
Nevracel by je jen v případě, že by žádal o roční zúčtování u zaměstnavatele.
Ježišmarjá, ale při hrubé 10 mu daň pokryje sleva na poplatníka, takže úroky už stejně z ničeho neuplatní.
Respektive algoritmus výpočtu je takový, že příjmy plus pojistné zaměstnavatele = dílčí základ daně. Od toho se odečtou úroky, dostane se na nulu a vrátí se mu těch "pár korun," které při hrubé "10-12" za ty 2 měsíce zaplatil.
Nemyslíte si snad, že pokud zaplatil na dani např. 1.500 Kč a na úrocích 20.000, se mu vrátí těch 20.000? :-)
To je jasné, že by je dostal, já právě nechápu, proč tazatel/ka řeší vrácení právě těch obrazných "třináctipadesát" :-) složitě prostřednictvím úroků z hypotéky, když na dani za dva měsíce mohl zaplatit jen pár korun, které mu bez problémů pokryje celoroční sleva na poplatníka. Je to jako škrábat se levou rukou za pravým uchem. :-)
Platil v zaměstnání vůbec nějakou daň? Měl podpesané prohlášení poplatníka?
A i kdyby nějakou daň zaplatil, tak sleva na poplatníka za celý rok by mu měla pokrýt co zaplatil.
Na bonusy na dítě nárok v DP nemá a úroky taky neuplatní. Jestli nemá povinnost podávat DP
Úroky se odečítají ze základu daně, ale pokud je základ daně tak nízký, že zaplacenou daň pokryje sleva na poplatníka, nemá smysl úroky uplatňovat, protože není z čeho - nebyla odvedená dostatečně vysoká daň, aby bylo z čeho vracet. Úroky nejsou jako bonus na dítě, který vám ( při splnění podmínek) stát vyplatí, byť byste na dani nezaplatila ani korunu
Ano je to jasné, dostane to, co zaplatil a víc ani "ň" . Proč si neuplatnil dítě alespoň za ty dva měsíce, to netuším, možná spoléhal na manželku a netušil, že OSVČ si dítě už taky neodečte. Jen mě trochu zaskočil svojí jistotou, že dostane zpátky úroky z hypotéky a tak jsem trochu znejistěla a potřebovala jsem mít jistotu. Moc děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Iva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.