Re: Nárok na dovolenou po návratu z RD
Můžete mi tedy napsat, podle jakých pravidel se nárok na dovolenou v tomto případě počítá? Máme mzdovou účetní na baterky, chtěla nám neprávem krátit dovolenou i při nástupu na MD. Tak abych jí ten náš nárok uměla zdůvodnit :-(
Díky. Helena
Fuj, to jsem tedy napsala pěknou hrubku, samozřejmě "kolegyně" a
co se týká nároku na dovolenou, tak to popisuje zákoník práce v § 211 - 223.
Ve zkratce: pokud zaměstnenc v kalendářním roce odpracuje alespoň 60 dnů, vznikne nárok na celoroční výměru, která se krátí o neodpracované dny (nemoc, OČR, rodičovská dovolená, neplacené volno a pod.)
Za odpracované dny se považuje mimo jiné i doba čerpání MD a D.
Pokud měla kolegyně do konce roku 2013 odpracováno alespoň 60 dnů, vznikl jí nárok na celoroční výměru dovolené, který byla ale krácen o čerpání RD, případně nemoci, OČR neplacené volno a pod. a to za prvních 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
Jestli ale do konce roku neodpracovala alespoň 60 dnů, vznikl nárok na dovolenou za odpracované dny a to za každých 21 dnů na 1/12.
Musíte tedy nejdříve zjistit, kolik dnů v roce 2013 kolegyně odpracovala a také kolik dnů zaměškala. Teprve potom je možné správně odpovědět.
Díky moc, mně unikla ta informace, že za prvních 100 zmeškaných (předpokládám pracovních) dnů se to krátí jen o 1/12 a až dále za každých 21 dnů o 1/12. Přetlumočím to takhle kolegyni, aby měla pro tu naší mzdovku argument. Díky díky díky!!! H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.