Re: chyba mzdové účetní
Paní JASNÁ myslela jsem to tak, že jsem se setkala už s tolika názory a postupy mzdových účetních, že bych je nejraději vrátila do školních lavic. Jako že student na dohodu o provedení práce nesmí podepsat prohlášení poplatníka daně atd. Samozřejmě to nebylo mysleno na všechny mzdové účetní, jen že zrovna tady se řeší spíš ty problémy
Přidám zkušenost z minulého týdne. Pilná studentka si přivydělává výukou cvičení a prací recepční v nějakém fitku. Přinesla mi 11x Potvrzení o příjmu a zaplacené dani....ze 4 firem, takže z některé dvě, z některé i tři. Všechna vystavená jednou paní účetní, na všech zatrženo, že podepsala Prohlášení, výdělky vždy pod 5 000,-, daň téměř žádná. Dotazem mi povídá, že má všude DPP a v každé firmě JEDNOU podepsané Prohlášení.....Vrátila jsem jí to a čekám, co přinese na druhý pokus:-))) Tak jen k těm rychlokvaškám....
také přidám jednu zkušenost z nedávné doby:
kamarádka nastoupila do zaměstnání, 8-mi hodinová pracovní doba, 40 h/týdně (před Vánocemi nějaké přesčasy)... a když si přebírala výplatnici, tak jí šéf (majitel a jednatel v jedné osobě) sdělil, aby si projistotu přepočítala výplatu, že mzdová dělá trochu chyby... a od stejné mzdové jsem obdržela pro našeho zaměstnance potvrzení od manželky, že neuplaťnuje slevu na děti a ještě mi k tomu příložila potvrzení o zdanitelných příjmech za 2013 od jeho manželky... takže se nemůžeme divit, když si zaměstnanec chce ověřit některé věci týkajících se mezd
A ty měsíce na těch potvrzeních, které měla zúčtované a při nich podepsané, se někde překrývají? A třeba se i mohou překrývat, jestliže v jedné firmě skončila v polovině měsíce a pak nastoupila do jiné firmy, takže podepsala u obou firem, ale jen jedna firma jí uplatnila slevu. Jestliže měla vždy výdělek pod 5000 Kč a daň TÉMĚŘ žádnou (což znamená že nějakou přece jen měla), tak by to tak mohlo být. A klidně může mít v každé firmě podepsané prohlášení jen jednou a účetní si už ohlídala, pro které měsíce má v které firmě podepsané, když je zpracovává všechny. Docela si umím představit, že to má zúčtované i vystavené správně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.