Re: Koupě bytu a daňové přiznání z nájmů
>>Dobrý den,
>>koupil jsem v 8/2013 dva byty, které pronajímám.
>>jeden
>>jsem zaplatil hotově, druhý jsem z části financoval
>>hypotékou. Živnostenský list nemám, pracuji na HPP v
>>Anglii. Mám několik dotazů. Jako výdej si mohu
>>uplatnit
>>celou kupní částku a splátky hypotéky, nebo musím
>>vést
>>účetnictví a použít odpisy. Můj druhý dotaz je: Mohu
>>si uplatnit odpočet úroků z příjmů, které jsem měl v
>>Anglii a tam jsem platil daň?
>>Moc všem děkuji za rady.
>>Zdenda
>
>
>výdaj není v žádném případě kupní cena ani splátky
>hypotéky
>nemusíte vést účetnictví, můžete vést DE
aha,...tak tomu teď ale nerozumím,....budu tedy danit jen příjmy, které mi plynou. To znamena pokud mám za pronájem 7000 a dužstvu platím 3200 tak rozdíl je mým příjmem. A co výdaje, které jsem měl, ty si neuplatním?Když ne koupi co opravy. Musel jsem oba byty vymaloavat, aděla nové podlahy a v jednom i kuchňskou linku. Nerad bych něco podcenil, ale zase nechci platit víc než je potřeba.
>
"pronájem 7000 a dužstvu platím 3200 tak rozdíl"
NENÍ Vaším příjmem ke zdanění
Máte v nájemní smlouvě rozepsáno, co Vám nájemník platí jako nájem a co jako zálohu na vyúčtovatelné služby?
V tom, co platíte družstvu jsou položky, které nemůžete uplatnit jako výdaje k příjmům z pronájmu.
A u družstevních bytů je to s výdaji ješte složitější, protože nemůžete uplatnit ani odpisy bytu.
V každém případě doporučuji konzultovat s osobou, která Vám bude pomáhat zpracovávat DP, či přímo zpracuje DP, toto dříve, jak na konci března. I kdyby to mělo být korespondenčně. Jak vidíte, stačí málo, a úvahy se ubírají nesprávným směrem.
Takže výdaje - odpisy bytů, náklady na opravy, na vymalování, na realitního makléře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.