Re: účetní a daňová ztráta-výměna
Už jsem se v tom úplně ztratila, ztrátu převedl program, takže je účetní. Poradíte mi, co dál? Ztrátu 2012 450tis.jsem přeúčtovala k 31.12.2013 429/431, společnost má 2013 HV před zdaněním 260tis, základ daně 340tis. poradíte, jak zaúčtovat, prosím?
1) přeúčtovala jste HV na základě rozhodnutí valné hromady? Nebo se valná hromada nekonala?
2) v roce 2014 zaúčtujete na základě rozhodnutí valné hromady účetní zisk roku 2013 260.tis.Kč - a nyní je více možností - podle toho, jak společníci rozhodnou
Mohou navýšit rezervní fond (záleží na tom, co je uvedeno ve spol.smlouvě společnosti), mohou zisk ponechat ve firmě na účtu 428, nebo mohou o tento zisk snížit ztrátu minulých let na účtu 429, mohou si zisk vyplatit (i když to bych asi při ztrátách minulých let nedělala), nebo mohou výše uvedené nakombinovat
Jediný společník rozhodl ztrátu ponechat na snížení zisků v dalších letech.
Takže k 31.12.2013 nechám ztrátu na 429/431 ?
A účetní zisk zaúčtuji až v roce 2014 po rozhodnutí společníka ? Předpokládám, že se umoří proti části ztráty, nic se vyplácet zatím nebude. V roce 2013 uzavřu bez zaúčtování zisku? Děkuji za pomoc
K 31.12.2013 musí být účet 431 vynulovaný
Správně měl společník rozhodnout do 30.6.2013, jak naložit s HV minulého roku (rozhodnutím jediného společníka v působnosti valné hromady). Pokud tak neučinil, tak postupovat podle ČÚS 018 bod 3.1.11.
Český účetní standard pro podnikatele č. 018
Kapitálové účty a dlouhodobé závazky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.